Hindi Diwas – Ziua Limbii Hindi

Hindi Diwas – Ziua Limbii Hindi

Pe 14 septembrie, indienii din întreaga lume sărbătoresc Hindi Diwas – Ziua Limbii Hindi.

Poate că v-ați uitat vreodată la un film sau serial indian sau ați auzit o melodie în limba hindi care v-a captat atenția. Complicată așa la primul auz, limba este melodioasă și are sunete aparte, este profundă și plină de înțelesuri. Poate că ați fredonat o melodie în limba hindi fără să înțelegeți cuvintele, dar care v-au rămăs întipărite în minte.

Haideți să parcurgem un scurt istoric al acestei sărbători naționale indiene și să vedem cum se celebrează.

Pe 14 septembrie 1949, s-a ajuns la un compromis cu privire la limba oficială a Republicii India. Guvernanții erau împărțiți în două tabere: cei care preferau limba hindi și cei care preferau limba engleză ca limbă a statului. În final s-a decis ca limba hindi să fie limba națională a statului, iar engleza, în timp, a devenit cea de-a doua limbă oficială.

Sțiați că…

  • La baza limbii hindi stă sanscrita, una dintre primele limbi indo-europene scrise.
  • Limba hindi este a patra cea mai vorbită limbă de pe glob.
  • Cuvinte precum avatar, jungle, guru, karma, mantra, yoga shampoo au fost împrumuate din limba hindi de către englezi.

Astăzi, Ambsada Indiei în România, Moldova și Albania a susținut un eveniment pentru celebrarea acestei limbii melodioase, hindi. Excelența Sa, domnul Rahul Shrivastava, Ambasadorul Indiei în România, a ținut un discurs în care a punctat datele istorice, realizarea unui nou acord bilateral cultural între România și India pentru ca limbile și culturile ambelor state să fie promovate în țările de rezidență. De asemenea, ne-a fost amintit că în cadrul ambasadei se țin cursuri gratuite de limbă hindi pentru iubitorii de cultură indiană.

În cadrul evenimentului, pasionații de limbă hindi, indieni și români, au recitat poezii și au cântat în limba hindi. Mai mult, la serbare se afla și scriitoarea Ana Calina Garaș care a călătorit în India și a scris o carte minunată despre legătura lui Brâncuși cu India.

Am avut ocazia de a-l întâlni pe Excelența Sa, domnul Rahul Shrivastava, și de a-i exprima pasiunea mea pentru cultura indiană.

Mulțumim pentru cele mai frumoase evenimente prin care aduceți India mai aproape de noi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă rugăm să accesați rubrica Cultura!

Leave A Reply

error: Continut protejat!