Cine a fost Mahatma Gandhi – Gandhi Jayanti
„Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume.” – Mahatma Gandhi
Pe 2 octombrie, indienii din întreaga lume sărbătoresc Gandhi Jayanti, una dintre cele trei sărbători naționale ale Indiei. Gandhi Jayanti reprezintă evenimentul dedicat părintelui națiunii indiene, Mahatma Gandhi.
Mahatma Gandhi a fost avocat, om politic, activist social şi scriitor indian. Denumit și Father of Nation, prin mișcarea de promovare a non-violenței, a reușit să obțină independența Indiei. Acesta nu a avut contribuții doar în comunitatea indiană, ci la nivel global. A încurajat marșurile pentru drepturile omului în toată lumea, iar ziua de 2 octombrie a fost desemnată Ziua Internațioanală a Non-Violenței de către Adunarea Generală ONU în 2007.
Astăzi, Ambasada Indiei la București a organizat un eveniment special pentru celebrarea a 153-a aniversarea a idolului Indiei, Mahatma Gandhi. Ambasadorul Shrivastava a adus omagii florale statuii lui Mahatma Ghandi, alături de comunitatea indiană și prietenii Indiei.
Gandhi s-a născut la 2 octombrie 1869, la Porbandar, Gujarat, în vestul Indiei. Chiar dacă nu a excelat la școală, Gandhi a studiat dreptul la Universitatea din Ahmadabad și la University College London. A devenit avocat, însă a practicat această meserie pentru puțin timp.
În 1888, la vârsta de 18 ani, a plecat la Londra și a început să deprindă din caracteristicile unui britanic veritabil, însă nu pentru mult timp. După doar trei luni a renunțat la costumul britanic, și a decis să ducă o viață simplă și liniștită.
Evenimentul de cotitură din viața sa a fost în anul 1893 când devine consilierul juridic al unei firme indiene, în Africa de Sud, loc în care va vedea greutățile cu care se confruntă imigranții indieni. Începe să lupte pentru drepturile compatritoților săi și lansează o formă de rezistență nonviolentă, denumită Satyagraha, care avea ca scop eliminarea colaborării cu autoritățile britanice.
În 1914, Gandhi se întoarce în India, unde începuse deja o mișcare de rezistență față de autoritățile britanice. În acel moment, indienii opuneau rezistență față de o lege agrară impusă de britanici care presupunea confiscarea pâmânturilor țăranilor în caz de recoltă proastă. Acesta devine lider al Partidului Congresului, care lupta pentru independența Indiei.
La sfârșitul Primul Război Mondial, Mahatma Gandhi începe prima mișcarea importantă de rezistență pașnică care presupunea boicotul mărfurilor englezești și refuzul plății impozitelor. Din acel moment începe cu adevărat „lupta” între Gandhi și britanici, acesta fiind arestat în repetate rânduri.
După ani de zile în care Gandhi a rezistat opresiunii britanice, a reușit să ducă la crearea unui stat indian independent și la înlăturarea colonialismului britanic.
O dată cu această mișcare, Mahatma Gandhi este considerat părintele țării, iar pe plan internațional este apreciat pentru doctrina sa de protest nonviolentă în vederea progresului politic și social.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă rugăm să accesați rubrica Cultura!
1 Comment
Sreejith T Murugan
Ai scris foarte frumos