15 august -Ziua Independenței în India
Când auzim cuvântul India imediat ne vin în minte acele imagini reprezentative cu străzi aglomerate și plină de culoare cu ocazia sărbătorii Holi. Dacă suntem amatori de filme și seriale indiene, cu siguranță filtrul minții noastre va derula cele mai remarcabile scene din Devdas, Prietenii mei elefanți sau Lanțul amintirilor, cele mai difuzate proiecții cinematografice. Dacă suntem gurmanzi, am gustat măcar o dată din preparatele indiene specifice precum samosa, butter chicken sau naan.
Dar câți dintre noi știm rădăcinile statului indian și cum s-a format? Care sunt evenimentele cruciale care au condus la formarea unuia dintre cele mai mari țări India? Sau ce semnificație are ziua independenței pentru indieni?
Ziua Independenței are dublă semnificație. Pe de o parte, este o sărbătoare națională în India ce marchează sfârșitul stăpânirii britanice în 1947 și înființarea unei națiuni indiene libere și independente. Pe de altă parte, reprezintă momentul împărțirii subcontinentului în două țări: India și Pakistan. De altfel, Ziua Independeței în Pakistan se serbează pe 14 august.
Stăpânirea britanică asupra subcontinentului indian a început o dată cu Bătălia de la Plassey. Din 1757, timp de 100 de ani, Compania Engleză a Indiilor de Est a deținut controlul asupra teritoriului. În anul 1858, cârma țării a fost preluată în mod direct de conducerea britanică adesea denumită Raj Britanic. Acesta schimbare a avut loc în urma revoltei indiene, considerat și Primul Război de Independență împotriva dominației britanice, însă fără zadar.
În timpul celui de Al Doilea Război Mondial a început Mișcarea de Independență a Indiei condusă de celebrul Mahatma Gandhi care pleda pentru încheierea pașnică a stăpănirii britanice. O dată cu această mișcare, Mahatma Gandhi este considerat părintele țării, iar pe plan internațional este apreciat pentru doctrina sa de protest nonviolentă în vederea progresului politic și social.
În această zi importantă, în toată India au loc ceremonii de ridicarea a drapelului, înalțare de zmeee sau intonarea imnului național.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă rugăm să accesați rubrica Cultura!
1 Comment
Hindi Diwas - Ziua Limbii Hindi | Roxana Zidaru
[…] Dacă v-a plăcut acest articol, vă rugăm să accesați rubrica Cultura! […]