Copacul dorințelor în Istanbul

Copacul dorințelor în Istanbul

Dacă ești pasionat de seriale turcești sau ai vizitat cel puțin o dată zona Taksim, cu siguranță ai văzut acei copăcei plini cu panglici colarate, acela este copacul dorințelor: Dilek Ağaçı.

Originea din Asia Centrală și cultura șamanismului

Originea culturii arborilor dorințelor se află în Asia Centrală. Aceștia au fost ridicați în locuri înalte de oameni pentru a-și arăta respectul față de Dumnezeu și, totodată, își puneau dorințe. În trecut, acestor arbori li s-a arătat un mare respect și, mai ales, cei care mergeau în călătorii lungi, dacă întâlneau acei copaci,  se înconjurau în jurul lor și își puneau dorințe. Oamenii s-au atașat atât de mult de această tradiție încât o practică și acum, chiar și după ce islamul a devenit principala religie.

Ce simbolizează copacul?

Copacul reprezintă înțelepciunea, viața lungă și legătura dintre cer și pământ în multe societăți. Este una dintre părțile indispensabile ale vieții. Ne oferă oxigen, ne adăpostim la umbra lui în soarele arzător și, uneori, ne oferă nutrienți. Îmbrățișarea unui copac era o practică comună în societățile antice de a comunica cu copacul, de a vorbi cu el sau de a-i primi energia.

Cum ne punem dorințe?

Ritualul dorințelor este unul foarte simplu. Se leagă frânghii, cârpe sau chiar hârtii pe care se scriu dorințe și astfel dorințele se transformă în energie și se transmit în univers.

Budiștii din Tibet leagă pânze albe de structurile lor sacre, deoarece cred că reprezintă puritatea inimii lor. În plus, mongolii leagă fire albastre de copaci, simbolizând cerul și speranța. Diversitatea culorilor sunt importante în ținuturile anatoliene. De aceea, copacii dorințelor sunt colorați.

Hıdırellez 

O sărbătoare legată de natură este Hıdırellez. Hıdırellez este acceptată ca ziua în care Hızır și İlyas s-au întâlnit pe pământ. Când vine acea zi, trebuie să fim în contact cu natura, să nu dăunăm nici unei creaturi vii și să ne împărtășim bucuria cu ceilalți. Într-o zi cu multă muzică, dorințele se scriu pe bilețele și se pun în pământ, la tulpinele florilor, iar a doua zi, de dimineață, dorințele sunt aruncate în apă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă rugăm să accesați rubrica Love Turcia și canalele noastre de social media: Instagram, TikTok și Facebook.

Leave A Reply

error: Continut protejat!