300 de ani de la moartea lui Dimitrie Cantemir

300 de ani de la moartea lui Dimitrie Cantemir

Anul cultural 2023 este dedicat personalității polivalente, Dimitrie Cantemir, de la a cărui naștere se împlinesc 350 de ani și 300 de ani de la moarte. Anul acesta, la 21 august, se împlinesc 300 de ani de la trecerea la cele veșnice a marelui savant, Dimitrie Cantemir.

Dimitrie Cantemir, (1673 – 1723), este unul dintre cei mai de seamă reprezentanți ai istoriei și culturii românești. Cărturar de formație enciclopedică, Dimitrie Cantemir, este cel mai important promotor al umanismului și preiluminismului românesc din secolele XVII-XVIII.

Palatul lui Dimitrie Cantemir din Turcia

În prima mea vizită la Istanbul, mi-am dorit foarte mult să văd o parte din moștenirea culturală lăsată de Dimitrie Cantemir, Palatul său din Cartierul Fanar, Istanbul, Turcia. Edificiul era o moştenire lăsată de socrul său, domnitorul Şerban Cantacuzino, şi era situat în fostul cartier locuit de greci, unde se afla şi Patriarhia din Constantinopol.

Nu se cunoaște exact anul în care palatul a fost ridicat, însă, conform arhitecturii, palatul ar data din perioada secolelor XVI-XVIII.  Clădirea se remarcă prin simplitatea detaliilor arhitecturale. Fe­restrele înguste şi uşile prezintă ancadramente simple din piatră, acoperişul fiind din olane. Etajul al doilea cu vasta sa terasă este abandonat. Juridic, acest spaţiu aparţine Patriarhiei Ortodoxe a Grecilor. Muzeul Dimitrie Cantemir ocupă etajul întâi, respectiv două camere şi un coridor, parterul, format dintr-o singură cameră, urmând a deveni un centru social în zonă.

Din punct de vedere juridic, parterul şi primul etaj aparţin Primăriei din Fatih. Astfel, Casa Cantemir a putut face parte dintr-un proiect de reabilitare şi restaurare desfăşurat între anii 2003 şi 2008, în cadrul programului european MEDA. În această perioadă, 126 de clădiri din cartierele Fener şi Balat ale districtului Fatih au fost restaurate şi reabilitate. În cadrul proiectului s-a acordat atenţie îmbunătăţirii cana­lizării şi iluminatului public.

 

Dimitrie Cantemir este binecunoscut în Turcia nu doar ca mare cărturar, ci ca mare muzician. Kantemir (sau Kantemiroğlu) a lăsat moștenire muzicală peste 350 de piese muzicale  și a revoluționat muzica turcă prin tratatul său intititulat Kitâb-i’ilm-ül mûsikî’ alâ vechi’l-hurûfât (Cartea științei muzicii după felul literelor). Prin acest tratat, Cantemir reuşeşte să reformeze teoria muzicii orientale de la acea vreme. Remarcând anumite specificităţi ale muzicii osmane, acesta o delimitează de cea persană.

Dacă vreți să aflați mai multe detalii despre compozitorul și teoreticianul de muzică turcă, Dimitrie Cantemir, urmăriți podcastul alături de Constantin Răileanu, doctor în muzică al Universității Naționale de Muzică din București, fondatorul Ansamblului Cameral de muzică veche Anton Pann.

https://www.youtube.com/watch?v=lVzrF_TEtuM

Dacă v-a plăcut acest articol, vă rugăm să accesați rubrica Love Turcia!

Radiografia Culturală a făcut încă o analiză culturală reușită!

 

Leave A Reply

error: Continut protejat!