„Acoperământul Maicii Domnului” – semnificație
Intrăm în luna octombrie plini de speranță și cu mare bucurie în suflet.
Astăzi întreaga creștinătate sărbătorește Acoperământul Maicii Domnului (popular Pocrovul) care reprezintă una dintre sărbătorile Maicii Domnului în amintirea unei minuni întâmplate în biserica Maicii Domnului din cartierul Vlaherne din Constantinopol ( actualul Istanbul).
Pe 1 octombrie anul 991, în timpul împăratului Leon al VI-lea „Filozoful” care a domnit în perioada 886 – 912, credincioșii și preoții s-au adunat în biserică pentru salvarea cetății ce urma să fie asediată. La ora 4 dimineața, Maica Domnului s-a arătat lor în Cer, ținând în mână Sfântul Acoperământ deasupra credincioșilor, încojurată de îngeri, sfinți și apostoli.
Sfantul Andrei cel Nebun pentru Hristos se afla atunci în biserică când s-a petrecut minunea și i-a rostit ucenicul său, Epifanie: „O vezi, frate, pe Împărăteasa și Doamna tuturor cum se roagă pentru întreaga lume?”. Atunci, Epifanie a zis: „O văd, Părinte, și mă minunez!”.
Acea înfățisare a Maicii Domnului în vremuri de răscruce a reprezentat redarea speranței credincioșilor. Și în ziua de astăzi reprezintă același lucru: ai încredere că Maica Domnului te veghează și uitându-te spre Cer, vei căpăta putere.
Biserica Maicii Domnului din Vlaherne este o biserică ortodoxă care se află în orașul Constantinopol (Istanbulul de azi). Aceasta este una dintre cele mai cunoscute și mai importante biserici închinate Maicii Domnului. Zeci de mii de credincioșii vin în pelerinaj să se închine Maicii Domnului.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă rugăm să accesați rubrica Cultura!