BNR – 142 de ani de la înființare
BNR – Banca Națională a României a organizat, în perioada 18-19 aprilie 2022, Zilele Porților Deschise cu ocazia aniversării a 142 de la înființare. Publicul a putut admira Palatul Vechi aflat pe Strada Lipscani, nr. 25 și alte sucursale și agenții aparținând BNR-ului.
Istoria Băncii Naționale a României, abreviat BNR, datează din secolul al XIX-lea, mai precis din anul 1880, fiind a 16-a bancă centrală înființată din lume dintre cele 200 din lume. În data de 17 aprilie 1880 a fost publicată Legea pentru înființarea unei „bănci de scompt și circulațiune” în Monitorul Oficial , zi ce a rămas în istorie consemnată ca ziua înființării Băncii Naționale a României. Tot în această zi, Carol I a promulgat Statutele BNR, cuprinzând regulile de funcționare, organizare și administrare ale băncii.
Primul guvernator al băncii a fost Ion. I. Câmpineanu (1841-1888), instalat în funcție în urma primei Adunări Generale a Acționarilor care s-a petrecut între 15-17 aprilie 1880. Statul deținea o treime din cele 60.000 de acțiuni, iar persoanele private două treimi.
Au fost înființate patru agenții în regiunele cheie, Iași, Galați , Brăila, Craiova, iar primele bancnote proprii au fost imprimate la un an de la înființare în sediul central de la București. Eugeniu Carada (1836-1910) a fost considerat fondatorul băncii, care a activat din anul 1882 până la moartea sa, refuzând însă funcția de guvernator propusă de Ion C. Brătianu.
La momentul înființării, banca nu avea încă un sediu, funcționând în clădirea Senatului de pe Bulevardul Elisabeta, până în anul 1881 când banca a cumpărat terenul pe care se afla Hanul Șerban Vodă. Primul sediu al BNR-ului se poate vedea și astăzi, aflându-se chiar față în față cu Palatul Vechi.
În cele două Zile ale Porților Deschise, Banca Națională a României și-a deschis porțile vizitatorilor pentru a admira expoziția permanentă a Muzeului BNR și două expoziții temporare dedicate Regelui Mihai I (1921 – 2017) – 100 de ani de la nașterea ultimului rege al României și Ecaterinei Teodoroiu (1894 – 1917) – eroina Primului Război Mondial.
Pe parcusul turului oferit de unul dintre ghidul BNR-ului, am admirat expoziția dedicată regelui Mihai I realizată anul trecut cu ocazia împlinirii 1oo de ani de la naștere. Expoziția a cuprins de la obiectele școlare – caiete, carnet școlar – pănă la îmbrăcamintea de mareșal, monede și medalii. De asemenea, în incinta sălii, sunt expuse fotografii ce urmează etapele vieții monarhului și sunt prezentați oamenii dragi din viața sa în momentele importante de pe parcursul vieții regelui, alături de familia sa.
Cu ocazia punerii în circulație a bancnotei de 20 de lei din data de 1 decembrie 2021, fiind prima bancnotă cu chip de femeie pusă în circulație pe teritoriul României, s-a realizat expoziția primei femei ofițer din armata română, Ecaterina Teodoroiu, care reunește câteva dintre obiectele sale – uniforma militară și de cercetaș, ochelarii, costumul popular, îmbrăcămintea de infirmieră, casca militară pe care încă se pot observa urmele de glonț, decorațiile și alte obiecte de ordin militar.
Pe bancnota de 20 de lei regăsim chipul Ecaterinei Teodoroiu purtând ochelari, fiind unul dintre obiectele care s-au păstrat de la marea eroină. În stanga, este ilustrată medalia Virtutea Militară (element de siguranță) cu care a fost decorată Ecaterina Teodoroiu de către regele Ferdinand. Pe spatele bancnotei, este imprimat Mausoleul de la Mărăsești, monument istoric ridicat în cinstea eroilor Primului Război Mondial, în locul în care s-au desfășurat luptele de la Mărășești din vara anului 1917.
Turul ghidat a cuprins și două surprize pentru vizitatori: prezentarea unei părți din tezaur și atingerea unui lingou de aur din rezerva băncii.
Muzeul Băncii Naționale a României (BNR) poate fi vizitat pe tot parcursul anului de luni până vineri, cu o programare prealabilă în orarul prestabilit.
Vă invit să lecturați Patrimoniul cultural se îmbogățește pentru a fi la curent cu ultimele noutăți din domeniul cultural!
2 Comments
30 ani de la întoarcerea Regelui Mihai I la București
[…] Dacă v-a plăcut acest articol, vă invit să lecturați articolul BNR – 142 de ani de la înființare […]
Ziua Regalității - ziua cu triplă semnificație istorică
[…] Dacă v-a plăcut acest articol, vă recomandăm să lecturați alte două articole: 30 ani de la întoarcerea Regelui Mihai la București și BNR – 142 de ani de la înființare! […]