Cele mai frumoase scrisori de dragoste din istorie – Dragobete
În perioada 14-24 februarie 2025, când cerurile se deschid pentru iubire, te invităm în locația Brasserie a la Mode (Strada Lisabona nr. 11, București) pentru a-ți lua scrisoarea de dragoste. La intrarea în locație, veți descoperi cutia poștală Brasserie a la Mode în care veți găsi cele mai frumoase fragmente din scrisori de dragoste celebre. De la scrisorile de dragoste dintre Mihai Eminescu și Veronica Micle, Liviu Rebreanu și Fanny, până la Winston Churchill și soția sa Clementine, puteți găsi cele mai frumoase declarații de dragoste ce au rămas mărturie de sute de ani.
De asemenea, nu lipsesc declarațiile de dragoste din literatura turcă ale marilor scriitori precum Nazım Hikmet, Orhan Veli sau Sultanul Suleyman.
Iată câteva exemple dintre care poți găsi la vizita ta în Brasserie a la Mode:
Mihai Eminescu către Veronica Micle:
“Dragă Momoț,
Azi am citit într-o foaie franțuzească că amorul e ca floarea de lămâi: florile albe și fructele verzi. Asta va să zică că fructul oricărui amor e gelozia și de aceea nu mai citi nici între șiruri, nici peste ele, ci ceea ce ți-am scris. Tu ești comoara mea, dar ești într-un codru de tâlhari.”
Liviu Rebreanu către Fanny:
“Te iubesc pentru că mă iubeşti: acesta este un schimb, dar nu e iubire. Te iubesc pentru că te iubesc, şi nimic mai mult; te iubesc numai pentru că te iubesc; aici începe iubirea. Îţi mulţumesc din suflet că te iubesc: acesta e cântecul iubirii. Omul îndrăgostit nu zice: te iubesc pentru că eşti oacheşă; nici: te iubesc pentru că eşti bună. Omul îndrăgostit zice: te iubesc cu toate că eşti oacheşă, cu toate că eşti bună şi te-aş iubi chiar dacă ai fi blondă sau dacă ai fi rea.”
Sultana Hurrem către Sultanul Suleiman:
“Dacă mă întrebați pe mine, umilul vostru slujitor, o, preaiubitul meu sultan, nici noaptea mea nu este noapte, nici ziua mea nu este zi. A fi despărțit de un sultan ca tine m-a distrus. Ah, de-aș putea să-mi plec fața la picioarele tale măcar o dată în plus!Mă tem că mă veți uita, o, mărite sultan. Dacă mă uitați, să știți că în acea zi voi muri.”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă rugăm să accesați rubrica Radiografia Culturală!