Chitaristul Jeff Beck moare la 78 de ani

Chitaristul Jeff Beck moare la 78 de ani

Unul dintre cei mai mari chitariști ai tuturor timpurilor, legendarul Jeff Beck, se stinge din viață la vârsta de 78 de ani. Cauza decesului a fost o formă de meningită bacteriană care i-a fost fatală, anunță familia sa pe Twitter, potrivit BBC.

Jeff Beck a ajuns faimos după ce a devenit parte a grupului YardBirds, înlocuindu-l pe Eric Clapton, înainte de a forma grupul Jeff Beck cu Rod Stewart.

Tonul, prezența sa, dar mai ales volumul au redefinit stilul de a cânta la chitară în perioada anilor ’60. De asemenea, a influențat genuri precum heavy metal, jazz-rock și punk.

Când a fost inlcus în Rock and Roll Hall of Fame pentru a doua oară în 2009, Jeff Beck a făcut câteva statementuri uluitoare prin care surprinde stilul său unic de a interpreta.

„Eu cânt așa cum o fac pentru că îmi permite să vin cu cele mai bolnave sunete posibile”.
„Acesta este ideea acum, nu-i așa? Nu-mi pasă de reguli.
„De fapt, dacă nu încalc regulile de cel puțin 10 ori în fiecare melodie, atunci nu îmi fac treaba cum trebuie”.

Jeff Beck, pe numele său adevărat, Geoffrey Arnold Beck, s-a născut în Wallington, sudul Londrei. Acesta s-a îndrăgostit de Rock and Roll și și-a construit prima chitară în adolescență. Jeff a declarat că pasiunea pentru chitară și pentru Rock and Roll a venit datorită notorietății pe care o avea Elvis Presley în acea perioadă.

Când Eric Clapton a părăsit grupul Yardbirds în anul 1965, Jimmy Page, fondatorul și chitaristul trupui Led Zepellin, a sugerat să îl contacteze pe Beck. Alături de trupă, chitaristul a interpretat hituri precum I’m A Man și Shapes Of Things unde a utilizat audio feedback, tehnică ce a influențat muzicieni precum Paul McCartney și Jimi Hendrix.

A făcut parte din trupa Yardbirds aproape doi ani. Declarând apoi că renunță la muzică, a lansat primul său single solo Hi Ho Silver Lining. Cu toate acestea, revine pe scenă cu grupul Jeff Beck, ale cărui primele două albume Truth (1968) și Beck-Ola (1969), au avut o abordare de blues care a pus bazele pentru heavy metal.

În anul 1975, a înregistrat un album, Blow By Blow, cu producătorul Beatles, George Martin. În întregime instrumental, prin jocul său liric a reușit să înlocuiască părțile unui vocalist principal, abordare care va continua în cea mai mare parte a carierei sale. Blow By Blow a ajuns în top 10 din SUA și a primit un disc de platină.

În 2022, acesta reușeste să înregistreze un album cu actorul Johnny Deep care a avut un succes răsunător.

Pe lângă albumele sale, moștenirea sa muzicală constă în modul unic de a simți chitara, un echilibru între fluiditate și agresivitate, având o dragoste aparte pentru disonanță.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă rugăm să accesați rubrica Cultură!

 

Leave A Reply

error: Continut protejat!