Cum am cunoscut-o pe Sfânta Parascheva

Cum am cunoscut-o pe Sfânta Parascheva

De aproape 400 de ani moaștele Sfintei Parascheva odihnesc pe pământ românesc. În aceste sute de ani, a săvârșit minuni nenumărate. Sute de mii de credincioși călătoresc la Iași pentru a se închina la Sfintele Moaște. Îmi este greu să scriu aceste rânduri fără să am lacrimi în ochi. Doar încercând să îmi adun gândurile să pot exprima ce înseamnă Sfânta Parascheva nu doar pentru mine, ci pentru un popor întreg, este extrem de pătrunzător și emoționat.

Eu am cunoscut-o pe Sfânta Parascheva în urmă cu 5 ani. Chiar dacă am fost întotdeauna o persoană credincioasă, nu o cunoscusem pe Sfânta Parascheva până în acel moment. Era chiar în ziua admiterii la facultate. Chiar în acea zi, în timpul examenului de admitere, tatăl meu se ruga la racla cu Sfintele Moaște. Nu fusese nimic programat. Se afla în Iași datorită jobului și a hotărât să se duce la Catedrala Mitropolitană, pentru a o vizita pentru prima dată pe Sfânta Parascheva. Înainte de a începe examenul de admitere, primesc mesaj de la tatăl meu că se afla la Sfintele Moaște și se roagă pentru mine. Am luat examenul de admitere aproape cu notă maximă și am intrat la facultate. De fiecare dată, când mă îndoiam că drumul ales este greșit, îmi aminteam că Sfânta Parascheva a ales pentru mine și a ales bine. Iar din acel moment Sfânta Parascheva a fost alături de noi la fiecare cumpănă și ne-a ajutat să trecem peste orice încercare. Abia anul acesta am ajuns și eu și mama mea la Ea și a fost o experiență unică, greu de exprimat în cuvinte. Este o emoție care te încearcă chiar de la primul pas pe care îl faci în curtea Catedralei. Vibrația ei se simte de la intrare. Mai mult decât atât, orice loc din Iași pare binecuvântat de Ea. Sfânta Parascheva se află în orice loc, i se simte prezența oriunde te-ai afla. Intrat deja în catedrală, emoția crește și pulsul începe să crească. Iar când te apropi de raclă parcă deja timpul nu mai există. Cu greu încerci să îți aduni gândurile să te poți ruga. Tot ce poți să faci este să îi multumești, iar șiroaiele de lacrimi nu contenesc să se oprească. Trăirea este la intensitate maximă. Orice relatare despre Sfânta Parascheva este de prisos. Trebuie să o simți, să o cunoști pentru a putea înțelege cu adevărat măiestria și blândețea ei.

Viața Sfintei Parascheva

Prima învă­țătură în limba română despre viața sfin­­tei o găsim în „Cartea românească de în­vă­ță­tură” a Mitropo­litului Varlaam al Moldovei, Iași, 1643.

Sfânta Parascheva s-a născut la începutul secolului al XI-lea, în satul Epivata, aflat pe țărmul Mării Marmara, în apropiere de Constantinopol, Istanbului de astăzi. Aceasta a avut o familie înstărită și îndreaptă spre credință care au crescut-o cu frica lui Dumnezeu și înclinație către cele sfinte. Sfânta Parascheva a avut un frate la fel de înclinat către cele sfinte. Acesta s-a călugărit și a devenit episcop.

Sfânta Parascheva a simțit că are o chemare puternică către Dumnezeu încă din copilărie. Se crede că că la vârsta de 10 ani, a auzit citindu-se cuvântul Evangheliei la slujbă: „Ori­ci­ne vo­ieș­te să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea sa și să-Mi urmeze Mie” (Mar­cu 8, 34). Auzind acestea, a dăruit toate hainele sale săracilor. Nu o dată, ci în nenumărate rânduri, chiar dacă părinții nu erau de acord.

După un timp, moștenind partea ei de avere de la părinți, a împărțit-o săracilor și a părăsit lumea, ducându-se în pustie. S-a îndreptat către Constantinopol, însă nu a rămas mult în capitala Imperiului Bizantin și și-a continuat călătoria spirituală spre Grecia de astăzi și a rămas vreme de 5 ani Mănăstirea Maicii Domnului din Hera­cleea. Pentru că și-a dorit să îți petreacă restul vieții pe pământurile binecuvântate a plecat spre Țara Sfântă unde se retrage într-o mănăstire de călugărițe în pustiul Iordanului. Însă la vârsta de 25 de ani va fi nevoită să părăsească pământurile sfinte și să se întoracă în locurile părintești după ce un înger îi apare în vis și îi spune: „Să lași pustia și la mo­șia ta să te întorci, că acolo ți se cade să lași trupul pământului și să treci din această lume către Dumnezeu, pe Care L-ai iubit”.

Sfânta Parascheva a plecat spre Constantinopol și apoi în satul natal, Epivata. Cu post și rugăciune și cu lacrimi curgându-i se ruga neîncetat lui Dumnezeu spunându-i: Și acum, îndură-Te Doamne, spune înge­rului blând să ia cu pace sufletul meu”. Împăcată cu lumea și cu Dumnezeu, și-a dat duhul și a ajuns la Tatăl.

A fost îngropată ca o străină, însă Dumnezeu nu a lăsat ca Sfânta Parascheva să rămână uitatî. Se spune că un marinar a murit într-o corabie, iar valurile l-au adus la țărm. Localnicii au vrut să îl îngroape creștinește, iar atunci au descoperit trupul Preacuvioasei”neputred și plin de mi­reasmă”. Cu toate acestea, au pus alături de ea și trupul marinarului, dar nu pentru mult timp. Noaptea următoarea Sfânta Parascheva s-a arătat în vis unuia dintre creștinii care săpaseră groapa și unei femei credincioase spunându-le să îi dezgroape trupul și să-l pună la loc de cinste.

Credinicioșii s-au minunat de semnul dumnezeiesc primit și au pus trupul Sfintei Parascheva în Biserica Sfin­ții Apostoli din Epivata. De atunci, s-a răspândit vestea în toată Peninsula Balcanică despre minunile și vindecările săvârșite de Preacuvioasa Parascheva.

În anul 1641, Sfintele Moaște au ajuns pe pământ românesc datorită binecre­dincio­sul domn Vasile Lupu al Moldovei care a plătit toate datoriile Patriarhiei din Constantinopol, iar drept recunoștință, patriarhul și membrii Sinodului au hotărât să-i ofere moaș­­tele Cuvioasei Parascheva „pen­­tru sfințirea și binecu­vântarea acelui loc al Bog­­daniei (Țara Moldovei, n.n.)”La 13 iunie 1641, cinstitele moaște au fost așe­zate în minunata biserică a Mănăs­ti­rii Sfinții Trei Ierarhi. În anul 1888, a avut loc un incendiu în Mănăstire, însă Sfintele Moaște au rămas intacte, săvârșindu-se o altă minune a Preacuvioasei. Din acel an, racla Sfintei Parascheva a fost mutată în nouă Catedrală mi­tropolitană din Iași,unde sute de mii de credincioși vin în fiecare an să mulțumească Sfintei Parascheva pentru ajutorul necontenit și dragostea nemărginită față de oameni.

 

Dacă v-a plăcut acest articol, vă rugăm să accesați rubrica Blog!

 

 

Leave A Reply

error: Continut protejat!