Diversitatea culturală și toleranță etnică

Diversitatea culturală și toleranță etnică

Toleranța Etnică reprezintă soluția rasismului

Empatia este unul dintre sentimentele care ar trebui să guverneze relațiile între oameni, și mai mult decât atât, între oameni aparținând diferitelor naționalități. De-a lungul istoriei, se constată că pe lângă războaiele constatate purtate între state, națiunilor acelor state erau și ele într-un etern conflict. Însă, pe nesimțite, obiceiuri, tradiții s-au întrepătruns, iar indivizii care anterior s-au luptat, au ajuns să conviețuiască împreună și să se accepte unul pe altul. Răspunsul la ura și rasismul între naționalități este Toleranța Etnică.

Din nefericire, acest lucru nu este universal valabil și chiar și acum mai există percepții greșite depre anumite etnii și disensiuni între populații, însă gradul de acceptare și toleranță a crescut enorm, iar pe teritoriul unui stat minoritățile, se bucură de drepturi comune alături de cetățenii majoritari ai statului respectiv. 

Această mică introducere vine în sprijinul idei de a insufla individiului, încă din primii ani de viață,  deschidere către nou și diversitate, și astfel diversitatea culturală devine un pas către toleranță etnică. Educația reprezintă instrumentul cu care putem modela cel mai eficient ființa umană, iar educația elementară are un aport imens asupra dezvoltării și a parcurgerii etapelor ulterioare în viața acestuia. 

Conștientizarea existenței problemelor este primul pas spre rezolvarea lor. Acest adevăr general valabil se aplică și în domeniul relațiilor internaționale și al științelor sociale. Rasismul și intolerența între națiuni încă își fac simțită prezența în rândul oamenilor.

Consider că una dintre soluții în acest demers se află în educație. Începând cu primii pașii pe care îi facem în instituțiile școlare, învățăm ce înseamnă disciplina, prindem gustul informațiilor și setea de cunoaștere începe să fie greu de stăpânit. Acela este mediul oportun pentru a insufla copilului anumite principii care să îi fie ghid pe parcursul vieții. Unul dintre principii ar consta în acceptarea celuilalt, toleranță și empatie față de orice individ, indiferent de cetățenie, limbă vorbită, confesiune religioasă sau înfățișare.

Toleranță Etnică

Alături de dna învățătoare Geamănu Camelia,  am pornit o inițiativă în acest sens în care suplimentăm orele de istorie cu ore dedicate înțelegerii „popoarelor de ieri și azi” pentru ca cei mici să descopere celelalte națiuni prin intermediul culturii – tradiții, obiceiuri, limbă, artă, istorie – atât prin aspectele specifice fiecărui popor, cât și prin similitudinile dintre acestea și poporul român. 

Tința vizată este înțelegerea statelor vecine și nu numai, prin intermediul asemănărilor și al factorilor care au condus la relațiile bilaterale între România și celelalte state. Copiii, văzând România prin ochii celorlalte state, vor deveni mai toleranți atât față de acea țară, cât și față de cetățenii acelui stat.

Diversitatea culturală pe care o promovăm în rândul celor mici este un concept care devine din ce în ce mai cunoscut, mai ales la nivel internațional. Potrivit UNESCO, sărbătorim ziua mondială a diversității culturale pe 21 mai.

Pe această cale, vă invit să fiți cu ochii pe următoarele postări pentru a vedea cum se vor desfășura acțivitățile și totodată impactul asupra celor mici.

3 Comments

Leave A Reply

error: Continut protejat!