Diwali- cel mai mare festival al luminilor

Diwali- cel mai mare festival al luminilor

Diwali  este una dintre cele mai importante sărbători din India atât pentru hindusim, cât și pentru jainism și sikhism. Diwali nu are o dată fixă, schimbându-se în funcție de poziția lunii. Sărbătoarea durează cinci zile, de la a 13-a zi a jumătății întunecate a lunii Ashvina până la a doua zi a jumătății de lumină a lunii Karttika.

De obicei, se sărbătorește în luna octombrie sau noiembrie, anul acesta, a treia zi de Diwali fiind pe data de 24 octombrie.

Termenul Diwali provine din sanscrită (dipavali) care înseamnă „rând de lumini”. Această sărbătoare are diverse sensuri în funcție de religia care o celebrează, însă, la modul general, este considerat un omagiu adus înfrângerii întunericului prin lumină.  Diwali ar însemna „biruința luminii asupra întunericului, a binelui asupra răului și a cunoștinței asupra ignoranței”.

Faptul că Diwali se sărbătorește timp de 5 zile, nu este un lucru la întâmplare, fiecare zi având o însemnătate aparte.

În prima zi, numită și Dhanteras, indienii curăță casa și achiziționează obiecte mici de aur. Atunci este închinată ziua Lakshmi, zeița bogăției și prosperității.

A doua zi, numită Naraka Chaturdashi sau Choti Diwali, comemorează distrugerea Narakasura de către Krishna și se fac rugăciuni și pentru sufletele strămoșilor.

În a treia zi, cuoscută sub numele de Lakshmi Puja, este ziua principală de Diwali, în care familiile o venerează pe Lakshmi pentru prosperitate, se aprind diyas – lămpi mici de pământ umplute cu ulei, și se pun în jurul templelor sau în case; lumânări și artificii și se vizitează temple.

A patra zi, Goverdhan Puja, Balipratipada sau Annakut, care comemorează victoria lui Krishna, regele zeilor, asupra lui Indra, este, de asemenea, prima zi a Karttika și începutul anului nou în calendarul hindus.

A cincea zi, numită Bhai Dooj, Bhai Tika sau Bhai Bij, celebrează legătura între frați și surori.  Surorile se roagă pentru succesul și bunăstarea fraților lor.

În general, Diwali este o perioadă pentru vizitarea celor dragi, un prilej de a face schimb de cadouri, de a cumpăra îmbrăcăminte nouă, de a mânca bucate alese alături de familie, de a-i hrăni pe cei săraci, și nu în ultimul rând, de a aprinde artificii.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă rugăm să accesați rubrica Cultura!

Leave A Reply

error: Continut protejat!