Întâlnire cu Ambasadorul Turciei Özgür Kıvanç Altan

Întâlnire cu Ambasador Turciei Özgür Kıvanç Altan

Luni, 22 mai 2023, în cadrul vernisajului expoziției Patrimoniului multietnic din Constanța, organizat cu prilejul Zilei Mondiale a Diversității Culturale,  care s-a desfășurat la Centrul național de informare și promovare a patrimoniului cultural – Casa de Târgoveț – am avut marea onoare și bucurie de a-l întâlni pe ES Özgür Kıvanç Altan, Ambasadorul Turciei la București. Dl Ambasador a acceptat cu bucurie invitația noastră de a participa și de a ține un scurt discurs în deschiderea vernisajului având în vedere importanța patrimoniului comunității turco-tătare din Constanța.

A fost o mare onoare să pot vorbi cu dl Ambasador în limba turcă, o limbă pe care o studiez și practic cu mult interes și respect față de cultură.

Expoziția a cuprins informații, documente, fotografii, planuri despre patrimoniul cultural imobil al comunităților etnice din Constanța. Dl Ambasador s-a arătat interesat nu doar de comunitatea turco-tătară ci și de patrimoniul celorlalte comunității, urmărind cu interes expoziția.

Domnului Altan i-a plăcut inițiativa pornită de Direcția Programe din cadrul Institutului Național al Patrimonoiului – Constanța Multietnică, aceea de ilustra patrimoniul și un scurt istoric al comunităților etnice din Constanța. Expoziția prezintă cele mai importante repere ale comunităților etnice (greacă, turcă, tătară, armeană, evreiească, bulgară, rusă, engleză, germană și italiană). Expoziția face parte din Programul Patrimoniul Multietnic ce continuă cu valorificarea patrimoniului cultural imobil al comunităților etnice din Galați, urmând ca în acest an să se desfășoare și în Tulcea.

În cadrul expoziției, am avut alături și reprezentați ai comunității tătare, pe dna Gafar Metchiure, care ne-a prezentat un scurt istoric al Uniunii Democrate a Turco-Tătarilor Musulmani din România (UDTTMR), dar și câteva istorisiri din viața sa personală.

Mulțumim atât Excelenței Sale pentru prezență și pentru deschiderea cu care a primit proiectul Constanța Multietnică, cât și doamnei Gafar și a prietenilor săi care ne-au fost alături pe parcursul evenimentului!

Dacă v-a plăcut acest articol, vă rugăm să accesați rubrica Cultură!

Radiografia Culturală s-a bucurat să realizeze o radiografie a unei culturi pe care o îndrăgește atât de mult, a culturii turce.

Leave A Reply

error: Continut protejat!