Istanbul – oraș de poveste

Istanbul – oraș de poveste

Este greu să cuprind în cuvinte ce înseamnă Istanbulul….de la încărcătura istorică până la cultura urbană care pur și simplu fascinează o întreagă planetă. Am avut norocul să călătoresc cu mașina de două ori pe ruta România-Istanbul, spun noroc și nu ghinion deoarece, în ciuda celor 12 ore petrecute în mașina, am admirat frumusețea Istanbului și a Turciei sub altă formă. Am avut o privire de ansamblul, de la intrare în oraș, care este foarte dezvoltată, cu zgărie-nori, printre care se mai zărea câte o moschee. Am avut mare suprindere să văd câ de frumos este dezvoltat orașul, ce plan urbanistisc bine organizat are, iar de la partea nouă a orașului, care este și ea la fel de agitată, ajungeam ușor spre partea veche, spre centrul orașului care atrage zeci de milioane de turiști anual.

Orice credință ai avea, nu poți să nu te lași impresionat de moscheele impresionante care se găsesc la tot pasul în Istanbul. Arhitectura este atât de impresionantă și atât de minuțioasă încât clădirile devin pur și simplu bijuterii gigantice. Unele dintre cele mai importante monumente la nivel mondial se află în centrul Istanbului: Hagia Sofia (Aya Sofya), Palatul Topkapi (Topkapi Palace) sau Hagia Irene.

Când deja ai intrat în poveste și te-ai lăsat vrăjit de înfățișarea Istanbulului, descoperi localnici și limba care sunt la fel sau poate mai fermecători decât tot ce ai văzut până în acel moment. Turcii sunt cele mai bune gazde, extrem de ospitalieri, ajutotori, glumeți chiar dacă te văd pentru prima oară. Și să nu uităm. Cei mai buni negustori. Și au o mare sensibilitate pentru turiștii care le cunosc limba. O limba care ne-a cucerit de la primele seriale apărute pe Kanal D. Dacă ești consumator de seriale turcești, o să te impresioneze și mai tare străzile Istanbulului și casele fermecătoare de pe malul Bosforului unde au fost filmate cele mai frumoase și dramatice scene din filmele pe care le-ai urmărit cu sufletul la gură.

Dar ce să mai spunem despre mâncare, care este la un alt nivel. Oriunde te-ai plimba în Istanbul, găsești un mic restaurant sau o tonetă cu preparate specifice turcești, pilav cu orez, scoici, kokoreci sau doner, iar de dulciuri ce sa mai spunem, baclavaua se afla la fiecare colț de stradă pregătită să îți îndulcească ziua.

 

 

 

Dacă ați ajuns până la finalul articolului, țin să vă mulțumesc și să vă anunț că a fost doar un teaser. Vor urma o serie de articole cu cele mai importante locuri din Istanbul și cele mai interesante aspecte ale culturii turce.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă rugăm să accesați rubrica Love Turcia!

Radiografia Culturală a făcut o nouă radiografie la Istanbul!

Leave A Reply

error: Continut protejat!