Lucian Blaga – între realitate și taină

Lucian Blaga – între realitate și taină

L-am cunoscut pe Blaga prin intermediul lui Eminescu, mai precis prin studiul prozei fantastice Sărmanul Dionis. Însetată de cunoaștere și auzind prima dată cuvinte mărețe precum metafizică, cunoaștere luciferică sau cenzură transcendentă, am dorit să aprofundez studiul și așa am ajuns la Trilogia Cunoașterii. Este una dintre cărțile care m-au marcat, care m-au îmbogățit în ciuda faptului că nu am înțeles-o pe de-a întregul.

Trilogia cunoașterii a fost prima carte pe care am citit-o în primul an de liceu. Dificilă, nu? Cu siguranță, însă a meritat efortul pentru a înțelege mecanismele din spatele operelor autorilor noștri preferați. Pentru a le putea percepe esența și simțul profund. Nu este o lectură ușoară, dar necesară. O poți considera un curs auxiliar.

Trilogia cunoașterii mi-a înfățișat un Blaga rigid, sobru, un profesor excelent și exigent, dar fără de care nu ai putea înțelege operele din trecut sau prezent, fără de care nu ai putea percepe lume atât în ansamblu, cât și prin detalii. Lumea văzută și nevăzută. O realitate învăluită în mister, două concepte care se contopesc și depind una de cealaltă.

Eu nu strivesc corola de minuni a lumii a fost a doua întâlnire cu unul dintre cele mai importante personalități ale literaturii române. Aici am descoperit un Blaga diferit, mai sensibil, mai tangibil, mai fragil, dar cu aceeași esență: taina realității. Această operă lirică pare a fi preludiul  Trilogiei Cunoașterii, și în același timp un scurt rezumat.

Lucian Blaga a fost eseist, filozof, poet, dramaturg, traducător, jurnalist, profesor universitar, academician și diplomat român. Figură marcantă a perioadei interbelice, fiecare dintre operele sale au devenit o parte prețioasă a patrimoniului cultural național. Pentru că este de prisos să cuprind într-un scurt articol ce înseamnă Blaga, vă voi lăsa mai jos trei aforisme ale acestuia pentru a-l cunoaște pe Blaga sau pentru a-l reîntâlni. Și cu siguranță, după ce ați închis laptopul veți fugi în prima librărie să cumpărați un volum de Blaga.

Ce este cuvântul, orice cuvânt. Nimic decât o rană a tăcerii. (Elanul Insulei)

Despre iubire. Când fiecare celulă din noi devine o inimă, atunci suntem bolnavi. Dar numai iubirea ne încearcă în acest chip. (Elanul Insulei)

O singură rugăciune am: „Doamne, să nu mă laşi niciodată să fiu mulţumit cu mine însumi!” (Pietre pentru templul meu)

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invit să lecturați articolele de la rubrica Cultura !

Leave A Reply

error: Continut protejat!