Lumina Sfântă de la Ierusalim și semnificația Paștelui

Lumina Sfântă de la Ierusalim și semnificația Paștelui

An de an lumea creșțină sărbătorește Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. În noaptea de sâmbătă spre dumnică, toți credincioși merg la Biserică pentru a fi binecuvântați cu Lumina Învierii. Pogorărea Sfintei Lumini este o minune care se petrece de sute de mii de ani, reprezentând pactul lui Dumnezeu cu Omenirea, Una dintre cele mai vechi atestări documentare este apariția Luminii după cucerirea Ierusalimului de către perși, din anul 617 d.Hr.

Pentru că este una dintre cele mai mari minuni ce are loc an de an, cu ocazia Învierii Domnului, creștinii săvârșesc un întreg ritual pentru ca Lumina să se pogoare pe Pământ. Reprezentanții tuturor religiilor, alături de mii de credincioși participă la minunea pogorării Luminii Sfinte.

În seara Vinerii Mari, după Prohod, Mormântul Domnului este controlat de către un polițist arab, unul turc și un reprezentant al poporului israelit. Aceștia se asigură ca în interior nu există nicio sursă de foc, verifică piatra Sfântului Mormânt, apoi îl controlează pe ierarhul grec care presară vată pe Mormântul Domnului.

După ce are loc această verificare, se sting toate luminile și se pecetluiește ușa Sfântului Mormânt cu două benzi din pânză albă, cu ceară și sigilii în formă de X.

În Sâmbăta Mare, Patriarhul Ierusalimului este cel care oferă Lumina Sfântă miilor de pelerini prezenţi anual la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim. Înainte de a intra în Sfântul Mormânt, Părintele Patriarh Teofil, alături de un sobor de ierarhi, preoți și credincioși din toată lumea, îl înconjoară de trei ori, conform tradiției.

După această procesiune, Patriarhul dezbracă veşmintele arhiereşti, rămânând îmbrăcat doar cu un stihar alb. Apoi ia patru mănunchiuri a câte 33 de lumânări, care simbolizează numărul anilor pe care i-a trăit Hristos pe pământ. Părintele Patriarh Teofil intră în Mormânt, fiind însoțit de către un reprezentant al armenilor. Acesta din urmă are dreptul să stea în locul de dinaintea încăperii Sfântului Mormânt, de unde îl poate urmări pe patriarh.

Patriarhul citește o rugăciune specială, stând în genunchi și rugându-se pentru dăruirea Luminii – o adevărată binecuvântare pentru credincioși.

Dupa aproximativ 20 de minute, pelerinii aflați în biserică observă o lumină puternică, sub forma unei scântei de fulger, care coboară în zig-zag prin cupola mare a Bisericii Sfântului Mormânt și aprinde vata presărată deasupra lespezii.

Sfânta Lumină se aprinde pe Mormântul Domnului nostru Iisus Hristos în Sâmbăta Mare, după ora 12.30, în timpul slujbei Vecerniei.

Părintele Patriarh Teofil adună cu mâinile vata aprinsă de focul care, timp de câteva minute, poate fi atins fără să ardă. Apoi, pune vata în două cupe de aur cu găuri și o dă diaconilor. Aceștia duc o cupă în Sfântul Altar, iar pe cealaltă, la biserica Sfinților Împărați Constantin și Elena. Patriarhul iese, mai apoi, în fața Sfântului Mormânt și oferă Lumina Sfântă tuturor pelerinilor, strigând de trei ori: „Veniți de luați Lumină!”.

Semnificația Paștelui

Prima celebrare a Paștelui a avut loc în jurul anului 1400 î.Hr., când evreii au părăsit Egiptul sub îndrumarea divină. Conform cărții Exod din Vechiul Testament, Dumnezeu l-a ales pe profetul Moise să îi elibereze pe evrei de sub robia egiptenilor. Evreii din acele vremuri își aminteau de eliberarea lor din robia egipteană.

În ceea ce privește creștinismul, Dumnezeu a reînnoit legământul cu omenirea prin Fiul Său, Iisus Hristos, înlocuind legământul vechi făcut cu israeliții. Noul legământ este extins către toate popoarele care acceptă iertarea prin jertfa lui Iisus Hristos. În contrast cu legământul vechi, care implica sacrificiul unui miel în timpul Paștelui conform instrucțiunilor divine, Iisus a instituit o nouă sărbătoare în noaptea Cinei celei de Taină, înainte de a fi arestat.

Paștele creștin marchează învierea lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu. Conform Scripturilor, în ziua a treia, femeile care purtau mir au găsit mormântul gol, întrucât Hristos înviase. Împotriva acuzațiilor și batjocurii, Hristos a izbândit asupra morții și răutății umane.

Hristos a Înviat!

Dacă v-a plăcut acest articol, accesați rubrica Cultura și Radiografia Culturală!

 

 

Leave A Reply

error: Continut protejat!