Moscheea Çamlıca – cea mai mare moschee din Turcia

Moscheea Büyük Çamlıca Camii- cea mai mare moschee din Turcia

Dacă sunteți pasionați de Turcia și de călătorii, cu siguranță ați văzut clipurile uimitoare cu scările rulante care te conduc spre un soare cu o lumină angelică, care pare să fie intrarea Raiului. Acea imagine feerică reprezintă drumul către Moscheea Çamlıca (Çamlıca Camii), cea mai mare moschee din Turcia. Aflată pe colina cu același nume, în zona Üsküdar din Istanbul, moscheea a fost inaugurată în anul 2019, după 6 ani de la începerea construcției.

Moscheea Çamlıca a fost proiectată de două femei arhitecte, Bahar Mızrak și Hayriye Gül Totu, la un cost de aproximativ 150 de milioane de lire sterline (66,5 milioane de dolari). camliLungimea celor patru minarete ale moscheii se întinde pe 107,1 metri, o măsură care se referă la bătălia de la Manzikert (1071) purtată de Imperiile Selgiuk și Bizantin. Versiunea finală a proiectului a fost elaborată de arhitectul Hacı Mehmet Güner.

Moscheea poate găzdui 63.000 de persoane în același timp la rugăciune și include un muzeu, o galerie de artă, o bibliotecă, o sală de conferințe și o parcare subterană pentru 3.500 de vehicule.

 

Cupola principală a moscheii, care are o înălțime de 72 de metri, reprezintă cele 72 de națiuni, care trăiesc în Istanbul, iar cupola cu diametrul de 34 de metri simbolizează orașul Istanbul. Marea Moschee Çamlıca are, totodată, una dintre cele mai mari uși din lume, aparținând unui lăcaș de cult, datorită ușii sale principale cu lățimea de 5 metri, înălțimea de 6,5 metri și greutatea de 6 tone.

Datorită locației, moscheea domină mare parte din zona asiatică a orașului Istanbul, aflându-se în paralel cu o altă mare moschee, Moscheea Suleymaniye, situată pe partea europeană.

Program: 24 de h

Bilet: Intrare liberă

Adresă: Ferah, Ferah Yolu Sk. No:6 D:3, 34692 Üsküdar/İstanbul, Türkiye

Dacă v-a plăcut acest articol, vă rugăm să accesați rubrica Love Turcia și canalele noastre de social media: Instagram, TikTok și Facebook.

 

 

Leave A Reply

error: Continut protejat!