Ne întâlnim la Ateneu?
Acolo, undeva, în anima Bucureștiului, domnește liniștită, dar impozantă una dintre cele mai importante clădiri de patrimoniu din România, și anume Ateneul Român. De-a lungul anilor, a găzduit mari personalități și savanți ai României, concerte internaționale, s-au organizat primele expoziții de anvergură și tot aici s-au lansat mari artiști din domeniul muzical românesc. Pe ușile mari ale Ateneului au trecut oficialități importante atât naționale, cât și internațioanale.
În ciuda importanței pe care o are Ateneul Român, acesta a fost construit dintr-o sbscripție publică, în urma organizării unei loterii naționale (500.000 de bilete în valoare de un leu). Loteria națională s-a organizat în urma apelului adresat cetățenilor de Constantin Esarcu, fondatorul Societății Ateneul Român, prin intermediul binecunoscutului slogan „Dați un leu pentru Ateneu!”.
Clădirea Ateneului a fost concepută de arhitectul Albert Galleron, după cercetările și indicațiile lui Alexandru Odobescu, Al. Orăscu, Ion Mincu, Ion Socolescu, Grigore Cerkez, Cucu Starostescu. Baza viitoarei construcții deja exista în Grădina Episcopiei, însă aceasta era prevăzută pentru un circ, așa explicându-se forma circulară. Pe lânga formă, Ateneul Român surprinde prin arhitectura inspirată din vechile temple grecești, cu o colonadă istorică ce susține un fronton triunghiular.
În prezent, Ateneul Român găzduiește Filarmonica George Enescu. De asemenea, pe scenele sale impresioante se organizează concerte, conferințe sau podcasturi, iar foaierul este mereu gazdă unora dintre cele mai frumoase expoziții vestimentare, foto sau de pictură.
Ateneul Roma emană o energie atât de puternică, încât a devenit locul preferat al tinerilor și fotografilor. La Ateneu se organizează des sesiuni foto sau întâlniri informale între prieteni. Oricare ar fi scopul oamenilor care își dau întâlnire la Ateneu, cel mai important este faptul că acesta nu e niciodată singur și inima culturii românești pulsează neîncetat alături de poporul său.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă rugăm să accesați rubrica Cultură!
Radiografia Culturală se bucură de încă o radiografie culturală reușită.