Primul podcast alături de dr. Constantin Răileanu – Despre Dimitrie Cantemir
În calitate de colaborator în cadrul Departamentului Comunicare, am avut ocazia de a realiza primul meu podcast. Onoarea a fost și mai mare datorită invitatului special alături de care am susținut interviul: doctorul în muzică al Universității Naționale de Muzică din București, Constantin Răileanu.
Fondator al Ansamblului Cameral de muzică veche Anton Pann și coordonator al Asociației pentru Cultură și Tradiție Anton Pann, dl Constantin Răileanu a fost cel mai potrivit să ne povestească despre o latură puțin cunoscută a marelui cărturar Dimitrie Cantemir, cea de compozitor şi teoritician de muzică turcă (osmană).
Podcastul a fost realizat pentru a omagia două evenimente extrem de importante: Ziua Culturii Naționale și anul cultural 2023 dedicat personalității polivalente, Dimitrie Cantemir, de la a cărui naștere se împlinesc 350 de ani și 300 de ani de la moarte.
Tema principală de discuție a fost tratatul de teorie muzicală realizat de Dimitrie Cantemir, intitulat Kitâb-i’ilm-ül mûsikî’ alâ vechi’l-hurûfât (Cartea științei muzicii după felul literelor). Prin acest tratat, Cantemir, precum un Bach al Orientului, reușește să teoretizeze toată muzica orientală care la acea vreme se transmitea și învăța pe cale orală. În completarea teoriei muzicale, studiul cuprinde o colecţie de 354 de compoziţii muzicale (peşrev şi semâ-i), proprii, dar şi aparţinând altor autori.
În cadrul podcastului, am mai discutat despre muzica bizantină, muzica românească specifică vremii și parcursul ansamblului în procesul de cunoaștere al lui Dimitrie Cantemir. În anul 2017 au lansat primul album dedicat integral marelui cărturar – Cantemir Melo I, cuprinzând cele 18 piese cu paternitate certă cantemiriană. Patru ani mai târziu, s-a înregistrat al doilea album – Cantemir Melo II – ce conţine piese atribuite lui Cantemir.
La finalul podcastului, Constantin Răileanu a interpretat o compoziţie muzicală scrisă de Dimitrie Cantemir – Peşrev, makam Rast, usul Berefşan – la kanun, unul dintre instrumentele specifice Orientului.
https://www.youtube.com/watch?v=lVzrF_TEtuM.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă rugăm să accesați rubrica Cultură și Love Turcia!