RROMA FILM FESTIVAL a fost despre filme și emoție
RROMA Film Festival este un proiect inedit în spațiul cultural românesc fiind singurul festival de film dedicat minorității rome. Evenimentul aflat la prima ediție s-a desfășurat în perioada 1-3 septembrie în orașul Brașov și în comuna Augustin din județul Brașov propunându-și să ilustreze cultura specifică acestei minoritati caracterizată de unicitate, creativitate și autenticitate, dar aflată adesea în situații de marginalizare. Festivalul a debutat cu o gală de deschidere care a avut loc la cinematograful Astra din Brașov la care au participat actori și realizatori de film, reprezentanți ai comunității rome din comuna Augustin și din alte zone ale țării, cinefili și jurnaliști.
În cea de-a doua zi de festival, participanții s-au bucurat de vizionarea mai multor scurtmetraje, iar seara s-au adunat la o paranghelie demnă de o adevărată șatră unde Taraf de Caliu a susțiunut un concert extraordionar. Maestrul violonist, Anghel Caliu Gheorghe, a făcut magie cu vioara și bagheta sa magică ca de fiecare dată.
Radiografia Culturală, alături de Oglinda cu Surprize București au completat atmosfera de șatră cu photocornerul personalizat Răpirea din Serai unde spectatorii au putut să se pozeze cu celebra carpetă. Pentru ca tabloul să fie complet, participanții au avut nevoie de un touch țigănesc, de codițe împletite țigănești cu bănuți, iar pentru a cuceri pe deplin inimile oamenilor, au primit trandafiri cu mesaje în limba rromani.
Festivalul a oferit publicului acces gratuit la cele 19 filme de scurt metraj (România, Anglia, Slovenia, Iran, Albania) inspirate din cultura romilor selectate în competiție precum și la creații cinematografice de lung metraj care și-au câștigat faima pe plan național și internațional.
Pe durata a trei zile de evenimente publicul a avut ocazia de a se întâlni cu personalități din domeniul cinematografiei si muzicii printre care se numără actorul de tetru și film, regizorul și jurnalistul Rudy Moca (realizatorul primei piese de teatru din România jucată în limba rromani, cu actori profesioniști de etnie romă – „Jekh răt lisăme”/„O noapte furtunoasă” de I.L. Caragiale), actorii Sorin Mihai (Gipsy Queen, Luca, Vlad, Las Fierbinți ), Dragoș Dumitru cunoscut din filmele Neidentificat și Băieți de oraș, Sorin Sandu, artistul Florin Baicu (creatorul proiectului cultural Șatra din satul Cucuruzu, județul Giurgiu), Janir Izdrailă (Clanul, Groapa), regizorii David Lužar din Slovenia și Linda Cairns din Regatul Unit, regizorul Lorand Gabor si regizoarea de origine albaneză Enxhi Rista, interpretul de muzică tradițională Gheorghe Caliu si Taraful Haiducilor care au susținut un concert extraordinar cu piese din coloana sonoră a filmului When the Road Bends… Tales of a Gypsy Caravan (r. Jasmine Dellal, 2007, SUA) care a fost prezentat publicului în cadrul festivalului. Evenimentul a găzduit un atelier de creație cinematografică condus de regizorul Toma Enache, un concurs de tradiții culinare specifice, un recital de muzică și dansuri tradiționale alături de multe alte surprize. Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Carargiale” din Bucuresti a participat cu cinci creatii ale unor foști studenți care sunt actuali regizori. La festival au participat si reprezentanti ai Consiliului Judetean Brașov precum și reprezentantul Guvernului României, doamna Roxana Mînzatu.
„Acest festival de film este un eveniment dedicat unui culturi spectaculoase care se dezvăluie poate prea puțin, dar care odată descoperită, te învăluie cu misterul și complexitatea sa. Suntem aici pentru a celebra împreună această cultură prin intermediul artei cinematografice care reușește uneori să surprindă aspecte abisale ale simțirii și gîndirii romilor. Mă bucur că această primă ediție a creat o familie a festivalului, un nucleu care va deveni elementul peren al edițiilor următoare” – a declarat Bianca Beatrice Michi, directorul festivalului.
Mulțumim Alex Trăistaru pentru pozele minunate!
Dacă v-a placăut acest articol, vă rugăm să accesați rubrica Cultură!
Radiografia Culturală a făcut încă o analiză a culturii rome!
Foto Credit: Alex Trăistaru