Ziua Internaționala a Jazzului – 30 aprilie

Ziua Internaționala a Jazzului-30 aprilie

UNESCO a proclamat în noiembrie 2011 data de 30 aprilie ca Ziua Internațională a Jazzului.

Jazzul este democrația în muzică.

Voi porni acest articol de la citatul trompetistului american Winton Marsalis care a surprins cel mai bine esența acestui stil muzical unic, spontan, complex. Având în vedere, apariția, parcursul răspândirii sale și genurile muzicale pe care le combină, putem considera jazzul un instrument diplomatic. Pe de o parte, chiar dacă jazzul provine din cadrul comunității africo-americane, acest gen de muzică a fost preluat și cântat de întreaga lume, fără să se mai țină cont de conflictele rasiale. Pe de altă parte, prin varietățile sale nesfârșite pe o anumită temă, jazzul se caracterizează prin diversitate și incluziune.

Istoria jazzului

New Orleans, Mississippi reprezintă locul de naștere al jazzului la începutul secolului XX. Datorită populației diverse din New Orleans (persoane de origine africană, franceză, caraibiană, italiană, germană, mexicană,  indiană americană, și engleză) , cum nu mai exista în alt oraș din Sud, prin mixul diferitelor influențe și a interacțiunii culturale, a luat naștere un stil unic muzical: jazzul. Ciocnirea între muzica tradițională afro-americană și muzica ragtime, blues, gospel și alte stiluri de muzică a provocat apariția jazzului.

Jazzul se caracterizează prin improvizație, prin libertatea exprimării. Această trăsătură definitorie își are originea pe plantațiile pe care lucrau sclavi africani, muzica fiind modul lor de a se elibera și de a se exprima. Structura de întrebare-răspuns care se remarcă adesea când un instrument, o voce sau o parte a trupei răspunde alteia are aceeași origine.

Chiar dacă o definiție a jazzului este de prisos luând în considerare continua sa evoluție și mixul din care este compus, acesta se remarcă prin ritmuri sincopate, joc polifonic de ansamblu, grade variate de improvizație, abateri deseori deliberate de înălțime și utilizarea timbrelor originale.

Louis Armstrong, Miles Davis, Charlie Paker, Ella Fitzgerald, Nat King Cole, Nina Simone, Frank Sinatra reprezintă numele cele mai sonore din istoria jazzului, care prin interpretarea unică, au rămas un etalon pentru interpreții de jazz din prezent.

Aici  regăsiți un link către una dintre capodoperele jazz fushion ale lui  Chick Corea – Spain, aducându-i astfel un tribut părintelui jazz fusion care s-a stins din viață anul trecut.

Dacă v-a plăcut acest articol, puteți accesa rubrica Cultura pentru a fi racordați la lumea culturală de ieri și azi.

1 Comment

Leave A Reply

error: Continut protejat!