Ziua Regalității – ziua cu triplă semnificație istorică
Data de 10 mai marchează trei evenimente importante în istoria României: începutul domniei lui Carol I, încoronarea primului rege al țării și ziua în care România a obținut independența față de Imperiul Otoman.
Începând cu acest an, Ziua Independenței Naționale a României se sărbătorește pe 10 mai în urma adoptării Legii nr. 189 din 8 iulie 2021, fiind zi de sărbătoare naţională.
Pe perioada domniei lui Carol I (1866-1914 ) și din 1918 până la venirea comuniștilor la putere, data de 10 mai a reprezentat Ziua Națională a României.
Prima semnificație a acestei zile este legată de începutul domniei lui Carol I la 10 mai 1886, cea mai lungă domnie din istoria românească. În cei 48 de ani de domnie, Carol I a avut trei obiective fundamentale: stabilitate politică bazată pe Constituție, modernizare și continuitate dinastică.
I. G. Duca afirma despre regele Carol I că „într-o țară care, din cauza vicisitudinilor ei istorice, nu era obișnuită cu planuri dinainte făcute și bine definitivate, el a venit urmărind un scop precis, a făcut un program și l-a îndeplinit întocmai” ( Florin Constantiniu, O istorie sinceră a poporului român).
Principele Carol pornea spre România la sfârşitul lui aprilie 1866 după ce a primit acceptul împăratului francez Napoleon al III-lea şi cel al regelui Prusiei Wilhelm I. Carol de Hohenzollern Sigmaringen ajunge la Turnu Severin în data de 8 mai, iar la 10 mai intră în București. Astfel , ziua de 1o mai devine Ziua Națională a României, iar ulterior Ziua Regalității.
A doua semnificație este legată de obținerea independenței de stat față de Imperiul Otoman la 10 mai 1877. Acest moment a reprezentat cel mai important eveniment din domnia regelui Carol I. La data de 10 mai 1877, Senatul României a votat proclamaţia de independenţă faţă de Imperiul Otoman.
A treia semnificație o reprezintă transformarea țării din principat în regat prin votul Parlamentului, iar principele Carol a fost încoronat rege al României la 10 mai 1881.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă recomandăm să lecturați alte două articole: 30 ani de la întoarcerea Regelui Mihai la București și BNR – 142 de ani de la înființare!