City Break Istanbul 2024
Din pasiunea mea pentru limba și cultura turcă, am avut ocazia să văd Istanbulul într-un an de trei ori și am creat un scurt itinerariu pentru a vizita cele mai importante obiective în doar 4 zile
Ziua 1
Începem ziua cu o experiență culinară autentică, cafea turcească și gozleme pregătite pe loc, în fața noastră, la The Must Turkish Restaurant . Se află în Piața Sultanahmet și ai posibilitatea să servești masa, la masă, stând turcește, sau să te pozezi într-un decor demn de un sultan. În apropiere, se află cel mai vechi muzeu din Turcia, Muzeul de Arheologie. Aceste este un complex muzeal format din trei secțiuni principale: Muzeul de Arheologie, Muzeul de Artefacte Orientale Antice și Muzeul chioșcului emailat (Tiled Kiosk Museum). Muzeul de Arheologie, are în colecția sa peste un milion de artefacte din diverse culturi aduse din ținuturile imperiale. Tot în această zona, putem vizita unele dintre cele mai importante monumente istorice din Turcia precum Hagia Sofia, Moscheea Albastră și Muzeul Cisternei Bazilica.
Hagia Sofia (Ayasofya) este considerată una dintre cele opt minuni ale lumii. Marea Moschee Hagia Sofia a fost construită în secolul al VI-lea ca catedrală creștină. Servind acum ca moschee, structura este un simbol emblematic al arhitecturii bizantine. Moscheea Albastră (Sultanahmet Camii), cunoscută sub numele de Moscheea Albastră, este cele Pentru plăcile albastre care împodobesc pereții interiorului său. Moscheea este considerată a fi ultimul exemplu de arhitectură clasică otomană.
Hipodromul din Constantinopol a fost construit ca pistă de curse de cai în aproximativ anul 200 d.Hr. de către romani. A fost folosit inițial pentru curse de care și alte evenimente publice, iar stadionul din jurul pistei a ținut peste 100.000 de persoane.
Muzeul Cisternei Bazilica, această mare cisterna subterană, construită de Împăratul Roman de Est Justinian I (527-565), este supranumită „Yerebatan Sarayı” (Palatul scufundat) în rândul publicului datorită numeroaselor sale coloane de marmură care se ridică din apă. Este cunoscută și sub denumirea de „Bazilika Sarnıcı” (Cisterna Bazilica) de unii, deoarece a fost construită pe locul fostei Bazilici Stoa, care a fost o bazilică.
După o imersiune în cultura și istoria turcă, ne îndreptăm spre Marele Bazar (Kapalıçarşı). Acesta are cele mai atractive locuri din Istanbul, cu peste 58 de străzi acoperite și peste 1.200 de magazine. Marele Bazar este renumit pentru magazinele sale de bijuterii, ceramică, mirodenii și covoare. Bazarul este renumit pentru hainele de piele, alambicurile de cupru, mărgele de rugăciune, bijuterii din argint și aur. De asemenea, avem ocazia să negociăm, să legăm prietenii cu comunitatea turcă și vom vedea una dintre cele mai frumoase trăsături ale acesteia – ospitalitatea. La fiecare magazin, vom fi întâmpinați cu ceai, cafea, lokum și vorbe frumoase, prietenoase.
Rămânem la capitolul cumpărături, iar la o distanță de 10 minute de mers pe jos ne așteaptă paradisul mirodenilor. Bazarul de Mirodenii, cunoscut și sub numele de Bazarul Egiptean, este unul dintre cele mai cunoscute bazaruri istorice din Istanbul. În Bazarul unde se vând condimente într-o mie de soiuri, semințe și produse din plante, mai găsești mezeluri și nuci și fructe uscate.
Când ești atât de aproape de Bosfor, liantul între Orient și Occident, nu trebuie să lăsăm nici o zi fără o plimbare pe malul său. Așa că vom încheia ziua în cartierul Eminönü unde savurăm cel mai bun senviș cu pește (balık ekmek). Pe bărcile din Eminönü, se vinde de peste 60 de ani pește în pâine.
Ziua 3
A treia zi o vom petrece în zona mai scumpă a Istanbulului, Nișantași, și în zona asiatică, Uskudar și cartierul Kuzcunguk. Vom savura un mic dejun turcesc la Çesme Bazlama Kahvaltı Micul dejun are o varietate de produse, putând fi comparat chiar cu un bruch: brânza ezine (ezine beyaz peynir) , brânză antep (antep peyniri), brânză tulum (tulum peyniri) , unt (tereyağı), miere strecurată (süzme bal), caimac (kaymac), tahini și melasă (tahin & pekmez) , dulceață de moschine (incir reçeli), pastă roșie cu nucă (cevizli acuka), amestec de măsline (karışık zeytin), roșii cherry (kiraz domates), castraveți (salatalık), ardei (köy biberi), pătrunjel (maydanoz), friptură de vită (dana kavurma), pâine cu ou (yumurtalı ekmek), cartofi prățiți (patates kızartmas), omletă cu cârnați (sucuklu yumurta).
Moscheea Çamlıca (Çamlıca Camii), cea mai mare moschee din Turcia. Aflată pe colina cu același nume, în zona Üsküdar din Istanbul, moscheea a fost inaugurată în anul 2019, după 6 ani de la începerea construcției. Moscheea poate găzdui 63.000 de persoane în același timp la rugăciune și include un muzeu, o galerie de artă, o bibliotecă, o sală de conferințe și o parcare subterană pentru 3.500 de vehicule.
După vederea spectaculoasă de pe colina Uskudar, vom merge în cartierul fermecător Kuzguncuk, primul cartier evreiesc din Istanbul. Căsuțele colorate, librăriile-cafenele, bazarurile de pe străzile înguste și casele cu vedere spre Bosfor fac din acest cartier unul de poveste.
Obosiți după atâtea plimbări, vom afla ce înseamnă experiența unui hamam, iar pentru acest lucru ne vom întoarce în Fatih la Hürrem Sultan Hamamı . Baia Hürrem Sultan din Istnabul a fost proiectată și construită de Mimar Sinan, arhitectul-șef al Imperiului Otoman. A fost construită în sec. al XVI-lea la cererea soției lui Suleiman Magnificul, sultana Hürrem (Roxelana). A fost construită pe locul vechilor băi ale lui Zeuxippus (100-200 d.Hr.), între Moscheea Albastră și Hagia Sophia. Zona este, de asemenea, deosebit de importantă ca situl unde a stat cândva Templul lui Zeus.
Pentru a rămâne într-o notă istorică, vom încheia cea de-a treia seară în pub-ul Olden 1545. Pasionații de filme turcești, vor recunoaște secvențe din serialul Aile (Familia). Edificiul a fost construit de Sinan în sec. al XVI-lea, iar creatorii conceptului Olden au păstrat autenticitatea locului. Reinterpretat într-un stil modern, pereții de piatră, marmură istorică, elemente de hamam originale ne vor purta într-o poveste magică.
Ziua 4
În ultima zi, ne rezervăm timp pentru cumpărături și pentru patrimoniul ortodox din Istanbul. Vom merge la Biserica Izvorul Tamaduirii, din Constantinopol, cunoscuta sub denumirea de „Mănăstirea Izvorului Maicii Domnului”, este una dintre vechile biserici ortodoxe din cetatea Împaratului Contantin cel Mare. Se află în cartierul Zeitinburnu, în apropiere de Balikli, Istanbul, la numai câteva sute de metri în afara zidurilor vechi ale orașului. În epoca bizantină, la Izvorul Tămăduirii din Constantinopol, fiecare viitoare împărăteasă care venea în Constantinopol se intâlnea cu viitorul Împărat bizantin în Biserica Izvorul Tămăduirii.
Ultimele cumpărături le vom face în Mall of Istanbul, Marele Bazar și Bazarul Laleli, iar ultima baclava o vom savura la Hafiz Mustafa 1864.
Producătorul de bomboane Hafız Mustafa a fost fondat de Hadji İsmail Hakkı Bey în timpul domniei sultanului Abdulaziz Khan în Bahçekapı, Istanbul în 1864, iar apoi a fost preluat de fiul său, Hafız Mustafa. Hadji İsmail Hakkı Bey, unul dintre primii producători de bomboane de zahăr, a început pentru prima dată să facă bomboane de zahăr cu piatră dibek la subsolul magazinului. La toate cofetăriile Hafiz Mustafa găsiți cele mai bune, autentice, proaspete produse.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă rugăm să accesați rubrica Love Turcia și Radiografia Culturală!