Duman îți aduce Orientul aproape de tine

Duman îți aduce Orientul aproape de tine

Duman Oriental Cuisine este unul dintre cele mai cunoscute restaurante turcești din București. La Duman, găsești cele mai bune preparate din bucătăria orientală, de la felur variate de aperitive (mezeler) la specialități precum Hünkar Beğendi (Delicatesa Sultanului). 

Mâncarea delicioasă, designul și muzica  turcească pare că te transpune la un restaurant aflat pe malul Bosforului. Mai jos regăsiți câteva dintre preparatele specifice bucătăriei otomane pe care le găsiți la Duman.

Testi Kebab este o rețeță tradițională de kebap din Cappadocia, cea mai vizitată regiune din Turcia la acest moment. Acest fel de a prepara kebabul este special deoarece se prepară în ulcioare de lut.  Carnea de miel, alături de legume și condimente orientale, se pune în vasul de lut și se acoperă cu o folie de aluminiu. La Duman, vasul de lut de unică folosință este acoperit cu aluat. Acesta se aduce la masă și se sparge chiar în fața clienților pentru a oferi o experiență autentică.

Lahmacun este o rețetă foarte veche care datează din perioada Imperiului Babilonian. Este un fel de preparat specific bucătăriei orientale și are o istorie de aproximativ 5000 de ani. Lahmacunul a devenit faimos în Turcia după anii ’60. Pizza turcească sau lahmacun este un fel de pide care conține carne tocată, pătrunjel, ceapă, usturoi, piper negru și ardei roșu. Aluatul peste care se împrăștie ingredientele se pune pe cuptorul de vatră. Spre deosebire de pizza clasică, lahmacunul nu conține brânză, iar aluatul este mai subțire.

Pe lângă ingredientele specifice pe care le conține, și felul de servire iese din tipare. Se stoarce lămâie pe întreg lahmacunul, apoi se rulează și se savurează.

Kebabul este poate cel mai cunoscut preparat din bucătăria turcească. Potrivit unui lingvist turc, termenul de kebab provine din arăbescul Kababa care înseamnă a arde, a frige. De aceea, orice carne gătită pe grătar sau în cuptor a preluat denumirea de kebab. Adesea, carnea folosită este de oaie sau de vită.

Kebabul, carnea gătită feliată sau măcinată, își are rădăcina în gastronomia Orientului Mijlociu. Carnea gătită în bucăți mici pe bețe de frigărui datează de mii de ani, iar cu privire la originea kebabului există multe teorii. Conform unor săpături arheologice, s-au descoperit suporturi de piatră pentru frigărui care datează din secolul al XVII-lea i.Hr.

La Duman, găsiți kebap în diferite feluri precum Adana Kebap, Patlıcanlı Kebap sau Yoğurtlu Kebap.

Restaurantul Duman aduce în atenția iubitorilor de bucătărie orientală și specialități cu o mare încărcătură istorică precum Hünkar BeğendiAcest preparat este tradițional turcesc, iar prin traducere mot-a-mot, acesta înseamnă Sultanului i-a plăcut. Acest fel de mâncare datează din perioada Imperiului Otoman și este o tocană de miel pe pat de vinete prăjite.

Hünkar Beğendi are o poveste cu iz diplomatic în spate. La mijlocul secolului al XIX-lea, sultanul Abdülaziz vizitează Franța și îl invită la Istanbul pe împăratul Napoleon al III-lea, împreună cu soția sa, împărăteasa Eugenie, însă din cauza indisponibilității, doar împărăteasa merge la Istanbul. Aceasta va veni însoțită de bucătarul său.

Sultunul le-a ordonat bucătarilor să prepare ceva special pentru invitata sa de onoare. La bucutărie, bucatarii turci și cel francez încep să gătească, iar acolo se va produce magia. Bucătarul francez a preparat sosul bechamel, iar cel turc a fript vinete. Cel din urmă s-a gândit să combine cele două preparate. Sultanul a fost foarte încântat de acest fel de mâncare și l-a numit Hünkar Beğendi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă rugăm să accesațti rubrica Love Turcia!

 


Pictograma Verificată de Comunitate

Leave A Reply

error: Continut protejat!