Unde s-au rugat primii oameni? Göbeklitepe, primul templu construit în lume

Unde s-au rugat primii oameni? Göbeklitepe, primul templu construit în lume

Dacă vizitați orașul Şanlıurfa, nu ratați cel mai vechi templu din lume

Situl arheologic Göbekli Tepe este situat la 18 kilometri nord-est de centrul orașului Şanlıurfa, lângă satul Örencik. Situl a fost descoperit în 1963 în timpul unui sondaj de suprafață realizat în comun de universitățile din Istanbul și Chicago și a fost identificat drept „Așezarea neolitică V52”.  Importanța sitului a începută să vadă odată cu săpăturile după anul 1994. În urma acestor studii, s-a realizat că Göbeklitepe era un centru de cult care data de 12.000 de ani.

Situat la 3 km nord-est de satul Örencik (Karaharabe), care se află la 17 km la est de centrul orașului Şanlıurfa, Göbekli Tepe își trage numele de la un sfânt înmormântat în zona. Situl a fost descoperit de prof. dr. Halet Çambel, șeful departamentului de preistorie din Istanbul Universitatea și Prof. Dr. Robert Braidwood din Chicago Universitatea în cercetarea de suprafață efectuată ca parte a „Proiectului de cercetare în Anatolia de Sud-Est” în 1963.

În mijlocul a aproximativ 20 de structuri rotunde și ovale cu diametre de până la 30 de metri, se află două coloane de calcar independente în formă de „T”, înalte de 5 metri. Există și coloane mai mici pe pereții interiori ai clădirilor. Datele științifice menționate despre Göbekli Tepe oferă informații importante care necesită reevaluarea cadrului teoretic și datarea perioadei neolitice în studiile arheologice. În urma cercetărilor, s-a constant că  Göbekli Tepe a fost o zonă sacră unică pentru perioada neolitică prin locația sa, dimensiunile, datarea și monumentalitateastructurilor sale. Zona oferă descoperiri arheologice importante, deoarece a rămas neatinsă în mediul său natural timp de 12. 000 de ani.

Figurile de animale și plante sălbatice gravate pe stele (obeliscuri în formă de T) din Göbekli Tepe sunt considerate primele exemple de sculptură și arte plastice. Acestea sunt cele mai vechi exemple de imagini gravate pe stâncă în sensul de astăzi al imaginilor sunt cele găsite în Göbekli Tepe.

Göbekli Tepe, primul templu construit pe vremea societăților umane de vânători și culegători, care erau departe de conceptele de așezare și agricultură, înainte de începerea vieții orașului, este prezentată drept „cea mai mare descoperire arheologică” din ultimii ani. Templul, care încă nu are răspuns cu privire la modul în care a fost proiectat cu aproximativ 12 mii de ani în urmă, atrage toată atenția prin faptul că a fost construit cu aproximativ 7.500 de ani înainte de piramidele egiptene și Stonehenge din Anglia.

Prețul unui bilet pentru a vizita Göbekli Tepe este de 450 TL ~ 64 lei.

Programul de vizită: 8.30-18.30 în fiecare zi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă rugăm să accesați rubrica Love Turcia și canalele noastre de social media: Instagram, TikTok și Facebook.

Pozele sunt preluate de pe Portalul Cultural al Turciei (Ministerul Culturii și Turismului în Turcia).

Leave A Reply

error: Continut protejat!