Ziua Victoriei în Turcia – 30 August

Ziua Victoriei în Turcia – 30 August

Mulți dintre noi suntem atrași de inima Orientului, Turcia, de locurile încărcate de istorie, de tradiții și obiceiuri ce a făcut acest popor atât de special și diferit. Turcia este amestecul perfect între Orient și Occident. Suntem fermecați de aromele orientale, de cafeaua (Türk kahvesi) și ceaiul turcesc ( Türk çayı). Într-o zi toridă de vară parcă am vrea să savurăm o porție de kunefe cu înghețată (künefe dondurmalı).

Știm câte file de istorie ne leagă de acest popor datorită relațiilor de sute de ani între Imperiul Otoman și Țările Române. Astăzi vă propun să ne facem o cafea turcească și să intrăm într-o parte a istorie extrem de importantă. Motivul? Turcii de pretutindeni sărbătoresc 100 de ani de la Marea Victorie din 30 August.

Ce reprezintă Marea Victorie din 30 August?

Pe 30 august 1922 a avut loc bătălia decisivă în războiul greco-turc. La 6 martie 1922, Mustafa Kemla Pașa a ținut o ședință secretă în cadrul Marii Adunări Naționale (Büyük Millet Meclisi) în care a vrut să îi asigure pe cei îngrijorați că vor lupta în ofensivă, însă de fapt pregătea armata pentru un atac care îi va oferi victoria finală. Această luptă a reprezentat ultima fază a Războiului de Independență. Atatürk a reușit în trei ani să creeze pentru națiunea turcă un final fericit.

Chiar dacă armata greacă era superioară în ceea ce privește armamentul modern de război din acea perioadă (mitraliere, tunuri, avioane), armata turcă avea puterea sabiei, militari bine pregătiți care au reușit să îi învingă pe greci cu tactici vechi de război. După câștigarea bătăliei, prezența grecilor în Anatolia s-a încheiat.

Cum sărbătoresc turcii această sărbătoare?

Principala serbare are loc la Anıtkabir din Ankara, unde președintele Turciei conduce oficialii în depunerea coroanelor de flori și apoi ține un discurs. În marile orașe, șe desfășoară parade, Ankara găzduind și o paradă națională în cinstea sărbătorii.

De asemenea, și comunitatea turcă din România sărbătorește.  Ambasada Republicii Turcia la București, alături de Institutul Yunus Emre Enstitüsü – Bucureşti a organizat un eveniment în data de 29 august la București Mall cu ocazia Celebrării a 100 de ani de la Marea Ofensiva unde s-a susținut o conferință despre perioada de dinainte și după Bătălia de la Dumlupınar. De asemenea, s-a realizat și o expoziție de fotografie a Războiului de Independență.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă rugăm să accesați rubrica Love Turcia!

Leave A Reply

error: Continut protejat!