Mustafa Kemal Atatürk și Ziua Independenței

Mustafa Kemal Atatürk și Ziua Independenței

Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı Kutlu Olsun

19 mai este o zi importantă pentru turcii din întreaga lume reprezentând sărbătoarea națioanală care reunește mai multe motive de comemorare, cel mai important fiind debarcarea lui Mustafa Kemal Atatürk la Samsun pe 19 mai 1919, moment ce este considerat începutul Războiului de Independență în istoriografia oficială.

De asemenea, nu se cunoaște data exactă la care s-a născut părintele Turciei moderne, doar anul 1881. În unul dintre discursurile sale, acesta a declarat că data de 19 mai o consideră data sa de naștere, făcând referire la începutul Războiului de Independență.

Mustafa Kemal Atatürk a dedicat ziua de 19 mai tinerilor națiunii turce drept Ziua Tineretului și Sportului, o sărbătoare națională în care tinerii organizează activități sportive și culturale în toată țara.

Mustafa Kemal Atatürk a fost fondatorul și primul președinte al Republicii Turcia între anii 1923-1938. Părintele Turciei a mordenizat sistemul legislativ și educațional,  încurajând adoptarea unui stil de viață european prin implementarea alfabetului latin și adaptarea numelor cetățenilor în mod european.

Atatürk reprezintă una dintre cele mai importante personalitățile ale secolului XX. Acesta a salvat rămășițele a ceea ce a fost unul dintre cele mai mari imperii după înfrângerea Imperiului Otoman în urma Primul Război Mondial. Mustafa Kemal a reușit să-și întărească poporul pentru a lupta împotriva forțelor grecești invadatoare care încercau să impună dorința Aliaților asupra turcilor deja epuizați în urma războiului și a respins agresiunea trupelor britanice, franceze și italiene.

În urma acestor eforturi, Atatürk a puz bazele Republicii Turcia și astfel a rămas în inimile turcilor ca Părintele acestora. Prin construirea Turciei moderne, el a reușit să readucă mândria cetățenilor săi de a fi turci, alături de un nou sentiment de împlinire pentru aducerea națiunii în lumea modernă.

Unul dintre citatele inspiraționale ale lui Atatürk care rezumă perfect una dintre modificările pe care le-a adus Turciei moderne este legat de rolul religiei:

„Cei care folosesc religia în beneficiul lor sunt detestabili. Suntem împotriva unei astfel de situații și nu o vom permite. Cei care folosesc religia în acest fel au păcălit poporul nostru; tocmai împotriva unor astfel de oameni am luptat și vom continua să luptăm.”

Dacă v-a plăcut acest articol, vă rugăm să accesați rubrica Love Turcia pentru mai multe articole!

Leave A Reply

error: Continut protejat!