4 mai – muzica clasică se întâlnește cu jazzul
Muzica este una dintre ramurile artei prin care artistul își exprimă cele mai complexe sentimente prin intermediul notelor muzicale. Prin simpla eliberare ale acestor sentimente de nestăpânit se creează magie, opere de neuitat care rămân capodobere peste ani.
4 mai este o zi importantă pentru istoria muzicii românești. La 4 mai 1955 se stinge din viață în Paris cel mai mare muzician român, George Enescu, iar tot în această zi se naște la Cluj, Mircea Tiberian, unul dintre cei mai importanți compozitori contemporani români de muzică jazz.
Compozitor, violonist, pedagog, pianist și dirijor român, George Enescu a simțit că muzica este calea lui încă de la vârsta fragedă de 3 ani, când a auzit pentru prima dată un taraf cântând, a doua zi încercând să imite instrumentele tarafului: vioara printr-un „fir de aţă de cusut pe o bucată de lemn” (Amintirile lui G. Enescu, de B. Gavoty), ţambalul cu ajutorul unor beţe de lemn, iar naiul, suflând printre buze.
Copilul-minune a încercat prima compoziție la vârsta de 6 ani, urmând să parcurgă studiile la Conservatorul din Viena, iar apoi în Paris. Acesta devenise un virtuoz al viorii, însă dorința cea mai mare a sa era să compună așa cum mărturisește în G. Enescu în B. Gavoty, Amintirile lui George Enescu:
De altfel, încă de atunci, nu mă prea mai gândeam la vioară. Eram beat de muzică şi nu de performanţe la instrument. Nu visam decât să compun, să compun şi iar să compun. (…) Evocând timpurile acelea fericite, zâmbesc şi eu. Cert, pentru a-mi deprinde pana şi a-mi exersa spiritul, scriam mult – este adevărat – dar pot să afirm că totul venea, totuşi, din inimă!
Operele prin care se distinge geniul marelui poet sunt Oedip, Rapsodia română nr. 1 în La major, Op. 11 (1901), Poema română, suită simfonică pentru orchestră, Op. 1 (1897), Sonata pentru vioară nr. 1 în Re major, Op. 2 (1897).
În timp ce muzica clasică pierde o mare stea, muzica jazz căștiga un mare compozitor și pianist. Mircea Tiberian și-a petrecut copilăria la Sibiu, iar în 1975 s-a mutat la București unde locuiește și acum. În 1980 a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București, în cadrul căreia este profesor și coordonator al Secției de Jazz/Muzică Ușoară.
Mircea Tiberian este considerat unul dintre cei mai importanți muzicieni din Europa, susținând numeroase turnee nu numai în România, ci peste tot în lume- Statele Unite, Franța, Germania, Austria, Polonia, Cehia, Bulgaria, Grecia, Siria și România.
A cântat alături de Larry Coryell, Tomasz Stanko, Adam Pieronczyk, Maurice de Martin, Johnny Răducanu, Aura Urziceanu, Anca Parghel.
Printre cele mai recunoscute discurile semnate din acestea sunt ‘Magic Bird’, ‘Never Ending Story’, ‘Alone in Heaven’, ‘Back To My Angel’, ‘Viața lumii’ și ‘Trei lumini’.
Compozitorul de jazz s-a făcut remarcat și prin intermediul volumelor al căror autor este: Notes on Music and Music Notes, Cartea de muzică, Jazz Inside Out, Sunetul de referiță și arca muzicii occidentale.
Dacă sunteți pasionat de muzică, vă recomand să lecturați și articolul despre muzica jazz, rubrica Cultura.