Fie că ești creștin-ortodox, fie că ești un simplu trecător pe Lipscani, cu siguranță ai observat Biserica Sf. Gheorghe Nou din București aflată chiar la km zero al Bucureștiului. Zilnic, acestei biserici îi trec pragul sute de creștini, și nu numai, zeci de turiști care fie vin să se roage , fie să viziteze locul ce marchează unul dintre cele mai importante puncte ale Bucureștiului. Amplasată într-un loc central, biserica pare să se afle în antiteză cu tot ce se înconjoară, în special Centrul Vechi, unde petrecerea niciodată nu se termină!
Acest lăcaș sfânt are o vastă istorie, începând cu jumătatea secolului al XV-lea, perioadă marcată de așezarea cetăților de scaun, bisericile fiind construite în aceeași manieră. Se consideră una dintre cele mai vechi biserici ale Bucureștiului pe baza consemnării realizate de Pierre Lescalopier potrivit căreia în anul 1574 existau două frumoase și sfinte locașuri.
Chiar dacă Biserica Sf. Gheorghe Nou este cunoscută ca ultima ctitorie a Sfântului Martir și Voievod Constantin Brâncoveanu, aceasta a trecut prin multe modificări de-a lungul secolelor. Biserica a fost de mai multe ori demolată și reconstruită deoarece se adunau din ce în ce mai mulți creștini, iar aceasta era mereu neîncăpătoare.
Potrivit cronicarului Radu Greceanu, biserica a fost ruinată inițial în prima jumătate a secolului al XVI-lea pentru a construi una mai mare. Documentele istorice arată că sfintele moaște precum mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae, care se găsesc și astăzi în biserică, datează din acel secol, aparținâd acelui mic lăcaș sfânt.
Sub însemnările aceluiași cronicar, ultima construcție a bisericii aparține voievodului Constantin Brâncoveanu în secolul al XVII-lea care a dorit să înalțe cea mai impresionantă biserică din Bucureștiul timpurilor sale. Biserica Sf. Gheorghe Nou reprezintă ultima ctitorie a domnitorului Constantin Brâncoveanu și singura rămasă până în prezent în capitală.
Arhitectura impresionantă, în stil brâncovenesc, poate fi admirată și astăzi, chiar dacă a fost cu greu restaurată în urma incendiului devastator din data de 23 martie 1847. Cu ajutorul eforturilor făcute de specialiști, arhitecți și restauratori, Biserica Sf. Gheorghe Nou întruchipează viziunea Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu, acest martir care, din iubirea nemăsurată pentru Dumnezeu, a îmbrățișat moartea și i-a îndemnat și pe cei patru fiii ai săi și pe ginerele său să îi urmeze calea.
Această tragedie și dovadă incomensurabilă a fidelității față de creștinim și de Hristos se poate simți și astăzi sub acoperițul bisericii. Este un loc al tainei, al smereinei, al durerii, însă și al iubirii, al păcii, al speranței.
Lăcașul sfânt cuprinde în pereții ei veacuri de istorie, rugăciune, tragedie și cultură. Mihai Eminescu, marele poet național, care întotdeauna și-a mărturisit iubirea făță de patrie și de Dumnezeu, a fost prohodit la data de 17 iunie 1889 în Biserica Sf. Gheorghe Nou. A fost aleasă această biserică pentru slujba de înmormântare a poetului deoarece acesta o frecventa pentru a mai conversa cu Dumnezeu.
Vă invit să vizitați Biserica Sf. Gheorghe Nou pentru arhitectura impresionană, pentru istoria sa, și nu în ultimul rând, pentru încarcătura sfânta pe care o deține sub paza neîncentată a Sființilor Martiri Brâncoveni.
Accesați rubrica Cultura pentru a fi la curent cu ultimele nouțăți din domeniul cultural!