Când elevul devine profesor
Războiul din Ucraina prin ochii copiilor
A treia săptămână culturală a fost umbrită de tragicele evenimentele la care am fost martori cu toții, însă am dorit ca cei mici să nu resimtă presiunea din jur, ci să continuăm aceste ore de cultură.
Pentru cea de-a treia oră culturală, am covenit împreună cu doamna învățătoare să încercăm o abordare diferită, prezentare a trei popopare concomitent, centralizarea aflându-se atât pe asemănările și deosebirile între acestea cât și pe punctele comune în relație cu poporul român.
Pe când am făcut primii pași în sala de clasă, aud murmurul Astăzi vom vorbi despre Ucraina, oare?. M-a surprins că în lumea lor de abia începută care ar trebui să se învârtă doar în jurul jocurilor, a ghidușeniei și a năzbâtiilor, în inocența lor, aceștia erau conștienți de lumea exterioară, de lumea oamenilor mari.
După primele minute de la începutul prezentării celor trei popoare alese, englezii, ungurii și bulgarii, mi s-a adresat întrebarea: Și cu poporul ucrainean cum rămâne?. Era inevitabil, acest subiect trebuia discutat. Așadar am căzut de acord să dedicăm ultima parte a orei istoriei care se scrie chiar acum, sub ochii noștrii.
Cum cei mici nu se opresc în a mă surprinde, aceștia erau la punct cu informațiile actualizate. Printre cuvinte mari precum NATO, UE, activarea articolului 5 – noțiuni pe care le stăpâneau și foloseau corect, o frază anume mi-a atras atenția Doamna, Putin vrea să devină împărat?
Consțiinta colectivă a acționat printr-un puști de 10 ani. Lipsa experienței sau a informațiilor de factură politică, istorie sau școli de gândire nu a contat în intuirea scopului mișcărilor politice ale liderului sângeros, Vladimir Putin. Acesta este momentul în care elevul devine profesor, când cei mici ne uimesc cu inteligența și modul matur de gândire și verbalizează anumite aspecte pe care noi, educatorii, încă le ținem după ușile închise.
În aceeași direcție vă recomandam un articol în care elevii i-au ajutat pe profesori cu privire la folosirea platformelor digitale în anul 2021, acaparat de capcanele pandemiei.
În ciuda tragicei situației cu care se confruntă Ucraina și întreaga comunitatea internațională, mă simt recunoscătoare față de educația și empatia lor demonstrată față de poporul ucrainean, față de maturitatea de care au dat dovadă, păstrându-și speranța și inocența spunând la unison că totul va fi bine!
Vă recomand consultarea primului meu articol pentru a afla povestea din spate al acestui demers cultural.