Franța – Arcul de Triumf al Europei

Arcul de Triumf al Europei

Paris și impunătorul său Arc de Triumf

În continuarea inițiativei culturale pe care o desfășor la nivelul claselor primare, astăzi am călătorit împreună cu cei mici pe meleagurile fascinante ale Franței. Nu poti discuta despre aceasta tara minunata a Europei fara sa aduci aminte de simbolurile ei nationale si, tocmai din acest punct de vedere, am gasit inedit sa punctez si prin acest articol ca pentru foarte multi dintre noi Franta este Arcul de Triumf al Europei.

Am discutat despre istoria Franței, îmbrăcăminte, tradiții și obiceiuri, cele mai importante monumente de pe teritoriul francez,  despre literatura și limba francofonă, și nu în ultimul rând despre legătura strânsă și îndelungată între români și francezi.

Franța - arcul de triumf al Europei

Am fost plăcut surprinsă și de această dată de istețimea și preocuparea celor mici pentru cultură și lumea ce îi înconjuară, de conștientizarea că după granița României există zeci de alte lumi și oameni exact ca ei, doar că dețin o altă moștenire culturală.

Pe lângă punctarea chestiunilor definitorii ale Franței, am dorit să evidențiez legătura franco-română, referindu-mă la Micul Paris, împrumuturile lexicale din limba franceză, arhitectura și arta de inspiraței franceză ce se regăsește în România de secole.

Franta - Arcul de Triumf Paris

Cei mici au fost fascinați să afle cine este persoana care le-a înfrumusețat copilaria cu minunatele povești Cenușăreasa, Scufița Roșie sau Motanul Încâlțat, Frumoasa din pădurea adormită.

Charles Perrault a fost unul dintre cei mai mari scriitori francezi care a trăit în secolul XVII-lea în Paris, Franța.

Pe lângă poveștile nemuritoare, aceștia erau familiarizați și cu operă iconică de origine franceză, Cei trei mușchetari, pe care o citiseră recent.

La finalul orei, auditoriul s-a bucurat de gustarea deliciilor franceze, croissantul,  pentru a aprofunda mai bine înțelegerea stilului de viață specifică unui francez.

Aceștia s-au familiarizat cu stilul de viață al francezilor de zi cu zi, cultura și tradițiile lor.

La părăsirea sălii de clasă am învățat să spunem Au revoir și deviza specifică francezilor, mai precis a revoluției franceze pe care copiii au însușit-o de îndată, strigând în cor Liberté, Egalité, Fraternité!

Vă recomand consultarea primului meu articol pentru a afla povestea din spate al acestui demers cultural.

Leave A Reply

error: Continut protejat!