Nașterea Maicii Domnului – 8 septembrie
<<Arhanghelul Gavriil a binevestit lui Ioachim și Anei zămislirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, zicând către maica cea neroditoare: „Ano, Ano, vei naște pe fiica cea prea binecuvântată și se va chema numele ei Maria”>>
Pe 8 septembrie, în a opta zi a anului bisericesc, se sărbătorește Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Mărie Mică. Este prima mare sărbătoare a creștinilor și aniversarea a zeci de mii de credincioși care îi poartă numele. S-a ales această zi de cinstire a Maicii Domnului pentru că cifra 8 simbolizează ziua vesniciei, viața fără de sfârșit.
Primele scrieri care apar despre Sfânta Fecioară se regăsesc în Protoevanghelia lui Iacov, o lucrare iudeo-creștină din secolul al II-lea, unde se relatează despre originea și copilăria Sa. Părinții Săi, Sfinții Ioachim și Ana, au fost oameni cu mare credință și iubire de Dumnezeu. Deja se aflau la o vârstă înaintată și nu aveau copii. Aceștia nu au renunțat și s-au rugat lui Dumnezeu pentru a-i binecuvânta cu un copil. Într-o zi, Ioachim i-s spus soției sale că se va retrage în munți pentru a se ruga și pentru a posti astfel Dumnezeu îi va dărui darul de neprețuit: „Pe mine nu ma îndeamnă inima să mai intru în casa mea. Mă duc la munte și acolo voi posti și mă voi ruga lui Dumnezeu, să ne dăruiască un copil”. ( Evanghelia apocrifă a vieții Maicii Domnului ). Și astfel Ioachim și Ana s-au rugat neîncentat până când Arhanghelul Gavriil li s-a arătat și le-a rostit că ruga lor se va împlini, iar pruncul va fi un vas ales lui Dumnezeu.
Privirea acea înduioșătoare care pare că te privește drept în ochii din icoanele cu Fecioara Maria, ne mângâie sufletul când ne rugăm. Știm cu siguranță că orice i-am cere cu ardoare Maicii Domnului, ea ne v-a asculta rugăciunea necontenit. Maică a lui Dumnezeu, a tuturor Sfințiilor și a noastră, a tuturor muritorilor ne veghează ceas de ceas ca o mamă care are grijă de copiii ei. Nu o vedem , dar o simțim de fiecare dată când reușim, când suntem triști, când rezolvăm o problemă, la orice eșec sau reușită a noastră, Maica Domnului este cu noi.
Dacă te întrebi cum ai putea să o răplătești pe Maica Fecioară că este lângă tine și te ajută pas cu pas, iubește-ți aproapele chiar și atunci când simți că îl urăști.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă rugăm să accesați rubrica Cultura!