Patrimoniul cultural se îmbogățește
Cele cinci manuscrise ale lui Emil Cioran și Mircea Eliade
Emil Cioran (1911-1995) a fost unul dintre cei mai de seamă filosofi și scriitori români, cunoscut pentru contribuțiile pe care le-a adus în filosofie, eseistică și estetică. Mircea Eliade (1907-1986) a fost scriitor de ficțiune, filosof și nu în ultimul rând, istoric al religiilor, titular al catedrei de istoria religiilor Sewell L. Avery din anul 1962. Cei doi reprezintă giganți ai literaturii române, care nu doar că au avut viziune comune, ci au fost și prieteni la distanță care au ținut legătura constant prin corespondența de peste ocean.
Ambele personalități ale literaturii române, și deopotrivă, a culturii românești, au activat în perioada interbelică și postbelică fiind activiști al aceluiași partid de extremă dreapta, Mișcarea Legionară. Aceștia și-au desfășurat activitatea în mare partea după granițe, în Franța, respectiv Statele Unite. Cu toate acestea, societatea română nu și-a uitat niciodată valorile.
În data de 25 martie 2022, Ministerul Culturii și-a exercitat dreptul de preemțiune și negociere pentru cinci bunuri culturale mobile, manuscrisele lui Emil Cioran și Mircea Eliade, scoase la vânzare prin Casa de Licitații Historic, fiind clasificate în patrimoniul național la secțiunea Tezaur.
Conform comunicatului Ministerului Culturii, Lucian Romașcanu, ministrul culturii, a semnat contractul de achiziție a manuscriselor aparținând filosofilor Emil Cioran și Mircea Eliade. Astfel, cu această achiziție importantă, patrimoniul românesc cultural s-a îmbogățit.
Această achiziție, a celor cinci bunuri culturale mobile, a fost prima realizată după anul 2008.
Joi, în data de 14 aprilie, au fost expuse publicului pentru prima dată la Biblioteca Națională a României. Evenimentul a avut loc în prezența ministrului culturii Lucian Romașcanu și a directorului general al Bibliotecii Naționale a României Adrian Cioroianu.
Publicul a putut analiza manuscrisele originale ale lui Emil Cioran – „Aveux et anathemes”, datare 1986, exemplar unic- și a lui Mircea Eliade – „Note pentru 1935-1936”, datare 1935-1936, exemplar unic ce cuprinde schițele autorului în creion pentru cursul „Problema răului în filosofia indiană”; „Despre filosofia medievală”, datare cca 1925, exemplar unic; „Schițe și note asupra filosofiei yoga”, datare cca 1930, exemplar unic; „Povestea unui om nenorocit”, exemplar unic, scriere din tinerețea autorului – lucrare publicată în „Cum am găsit piatra filosofală”.
După expoziție, manuscrisele au intrat în custodia Bibliotecii Naționale a României.
Vă invit să citiți articolele de la rubrica Cultura pentru a ține pasul cu evoluția culturii românești!
*drept de preemțiune= dreptul unei persoane de a fi preferată la cumpărarea unui lucru
1 Comment
BNR - 142 de ani de la înființare | Roxana Zidaru
[…] invit să lecturați Patrimoniul cultural se îmbogățește pentru a fi la curent cu ultimelșe noutăți din domeniul […]