Cel mai bun mic dejun turcesc în Istanbul
Dacă vă aflați în Istanbul și nu știți unde să serviți un mic dejun autentic, vă recomandăm Selimiye Muhallebicisi.
Selimiye Muhallebicisi este o cafenea primitoare care se află în Zeytinburnu, unul din locurile perfecte pentru a servi un mic dejun sau chiar brunch gustos la un preț accesibil. Aceasta cafenea îmbină foarte bine modernul cu trecutul, păstrând gustul specific zonei, dar cu un touch foarte actual. Aveți o varietate foarte mare de cafele și bineînțeles de mic dejun.
La recomandarea chelnerului, am ales Selime Koy Kahvaltısı (pentru două persoane): Prețul micului dejun a fost de 385 TL (lire turcești), care înseamnă 88 lei la paritate. Noi am fost trei persoane, însă a fost atât de bogat, încât a rămas jumătate din el, deci am putea spune că ar fi un mic dejun din care se pot sevi chiar cinci persoane.
Micul dejun a avut o varietate de produse, putând fi comparat chiar cu un bruch: brânza ezine (ezine beyaz peynir) , brânză antep (antep peyniri), brânză tulum (tulum peyniri) , unt (tereyağı), miere strecurată (süzme bal), caimac (kaymac), tahini și melasă (tahin & pekmez) , dulceață de moschine (incir reçeli), pastă roșie cu nucă (cevizli acuka), amestec de măsline (karışık zeytin), roșii cherry (kiraz domates), castraveți (salatalık), ardei (köy biberi), pătrunjel (maydanoz), friptură de vită (dana kavurma), pâine cu ou (yumurtalı ekmek), cartofi prățiți (patates kızartmas), omletă cu cârnați (sucuklu yumurta).
Și pentru că nu poți servi ceva fără să cunoști, vă lăsăm mai jos câteva date despre istoria micului dejun turcesc.
Afiyet olsun! (Poftă bună)
Potrivit studiilor agricole, la începutul secolelor XI-XIII, la selgiucizii din Anatolia, s-a observat că au fost adăugate la micul dejun carne, produse din carne, lapte, lactate precum și ouă fierte sau omletă, o varietate de fructe și legume.
Aceleași obiceiuri au continuat și în Imperiul Otoman la micul dejun, între secolele XV-XVII, la care s-au mai adăugat chiftele, dolma, borek, compot sau dulceață. Se observă că o dată cu deschiderea primei cafenele în anul 1554, mesele s-au îmbogățit în funcție de situația economică a oamenilor.
Când a apărut termenul de mic dejun turcesc?
Apariția cafelei din Imperiul Otoman , prin India, în Europa a afectat multe obicieuri în cultura micului dejun. Programul de lucru s-a adaptat în funcție de revoluția industrială din Europa. Deși a apărut ca un obicei de a lua o gustare înainte de muncă, s-a creat ulterior o cultură a micului dejun împreună cu cafeaua. Importanta micului dejun a fost evidentiata progresiv, pornind chiar de la copii si bebelusi si pana la persoane adulte si chiar in etate.
La sfârșitul secolului al XIX-lea în Imperiul Otoman, cultura timpurie a micului dejun din Europa industrializată nu a fost adoptată la scară largă. Micul dejun în mijlocul dimineții a apărut în bucătăria turcească cu o varietate mult mai bogată decăt în cea europeană. Având în vedere că este mult mai bogat față de un mic dejun normal, chiar dacă îl numim mic dejun, cafenelele Pera sau Galata îl numesc bruch sau chiar prânz.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă recomandăm să accesați rubrica Love Turcia!