De ce să vizitezi Turcia la Canal 33 cu Alexandru Catalan

De ce să vizitezi Turcia la Canal 33 cu Alexandru Catalan

Am început luna august çok güzel (foarte frumos), adică cu o discuție fructuoasă despre motivele pentru care fiecare dintre noi ar trebui să vizităm Turcia cel puțin o dată în viață. Mulțumesc Canal 33 și jurnalistului Alexandru Catalan pentru invitația în emisiunea Jurnal de Business.

În cadrul emisiunii, am încercat să acoperim cât mai multe aspecte culturale, istorice și turistice despre Turcia. În cele 40 de minute, sperăm că am cuprins esența acestei culturi și prietenia frumoasă pe care o avem cu comunitatea turcă.

Despre cultură

Privind cultura, există multe asemănări între cultura turcă și cea română precum limba, muzică, port, mai ales în zona Dobrogei. Sunt sute de cuvinte românești împrumute din limba turcă pe care le folosim în viața de zi cu zi.

Perioada îndelungată în care țările române s-au aflat sub stăpânirea Imperiului Otoman (țări care plăteau tribut Porții Otomane) a pus amprenta asupra culturii, obiceiurilor și asupra limbii.

Despre istorie

Bineînțeles, când vine vorba de partea istorică, nu putem să nu vorbim de Sultanul Suleiman, Sultana Hurrem (Roxelana) și controversatul harem. Cafeaua a fost introdusă în Imperiul Otoman în vremea Sultanului Suleiman, iar multe dintre cuceririle Imperiului au avut loc tot în acea perioadă. Sclava ruteană, Roxelana, ajunge să îl influențeze pe unul dintre cei mai puternici oameni ai secolului al XVI-lea.

Haremul Imperial era în același timp reședința reginei mame Valide Sultan, a favoritelor sultanului, Harekis, și a restului concubinelor. Cea mai importantă funcție a haremului era de a duce mai departe dinastia otomană, Sultanul se asigura că va aduce moștenitori Imperiului.

Despre călătorii

Alexandru Catalan mi-a pus o întrebare cuprinzătoare „Când să călătorim în Istanbul, la ce să ne așteptăm, ce preparate să încercăm și un top 5 de obiective de vizitat?”.

Răspunsul corect este să călătorim oricând pentru că Turcia are magia sa aparte în orice anotimp, însă, pentru a avea călătora perfectă, ideal ar fi să alegeți primăvara și toamna, când vremea este mai prietenoasă și plimbările vor fi excelente. În privința mijlocului de transport către Istanbul, recomand atât avionul, cât și mașina sau autocarul, în funcție de bugetul fiecăruia. Cel mai important este ca, ajunși în Istanbul, să folosiți mijlocul de transport în comun. Se știe deja că Istanbulul este foarte aglomerat și traficul intens de mașini ne poate reduce din timpul dedicat vizitelor sau cumpărăturilor. Așadar, alegeți să folosiți metroul, tramvaiul și feribotul pentru a vă deplasa de pe partea europeană pe cea asiatică.

Legat de preparatele ce nu trebuie să fie ratate, sunt primordiale dulciuri precum baclava, kunefe și înghețată turcească (dondurma). Ceaiul și cafeaua turcească nu trebuie să lipsească de la nici o masă, dar mai ales la începutul zilei, alături de micul dejun turcesc. Alte preparate ar fi kebab, iskender, kumpir sau senvișul cu pește din Eminönü.

Legat de topul 5 al locurilor de vizitat în Istanbul, recomnd Hagia Sofia, Palatul Topkapi, Moscheea Çamlıca (cea mai veche din Istanbul, Moscheea Sultanahmet și Palatul Dolmabahçe.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să accesați rubrica LoveTurcia.

Leave A Reply

error: Continut protejat!