Bătălia de la Donbas a început

Bătălia de la Donbas a început

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat luni seară, 18 aprilie, că bătălia pentru Donbas a început. Forțele rusești au pornit o nouă ofensivă în regiunea din estul Ucrainei, iar marți dimineață au emis un nou ultimatum pentru armata ucraineană ce luptă pentru apărarea Mariupolului.

Rusia și-a lansat ofensiva în estul Ucrainei pentru a captura regiunea Donbas în a 54-a zi a războiului, atacând de-a lungul unui front de 480 km lungime, potrivit declarațiilor oficialilor ucraineni. Chiar în interviul acordat pentru CNN, președintele ucrainean, pregătit pentru o posibilă mișcare a trupelor rusești în partea de est, a afirmat despre acestă nouă ofensivă că ar putea schimba complet cursului războiului.

„Truple rusești au început bătălia pentru Donbas” a anunțat Volodimir Zelenski într-un mesaj video. Acesta a adaugat că o „parte semnificativă din întreaga armată rusă este acum concentrată pe această ofensivă.

Statul General Major al Ukraine a declarat marți dimineață că forțele rusești își concentrează eforturile pentru a prelua controlul asupra regiunii Donbas: „Ocupanții au făcut o încercare de a trece peste apărarea noastră aproape de-a lungul întregii frontului”, a comunicat Statul General Major.

Tot marți, în data de 19 aprilie, armata rusă au adresat o nouă cerere forțelor ucrainene din Mariupol să predea armele. Generalul – colonel Mihail Mizințev le-a acordat timp celor care se ascundeau în fabrica de oțel Azovstal din Mariupol. Trupele ucrainene nu s-au predat, arătând în cele aproape 2 luni de război că vor apăra Ucraina până la capăt.

Regiunea Donbas, cu o populație majoritar vorbitoare de limbă rusă, reprezintă zona în care separatiștii ruși luptă împotriva forțelor ucrainene de mai bine de 8 ani pentru proclamarea independenței. Rusia, înainte cu 2 zile de invadarea Ucrainei, a recunoscut independența a două regiuni Donețk și Luhansk.

Armata rusească a început să își regrupeze trupele în regiunea din estul Ucrainei, Donbasul devenind următoarea țintă în contextul în care încercarea de a prelua controlul în capitală a eșuat.

Vă invit să consulatați rubrica Știri Externe pentru a fi la curent cu știrile de pe plan internațional 24/24!

 

Leave A Reply

error: Continut protejat!