Rishi Sunak – primul ministru indian al Marii Britanii

Rishi Sunak – primul ministru indian al Marii Britanii

Anul acesta, sărbătoarea de Diwali a făcut un mare cadou poporului indian,   Rishi Sunak, fostul ministru de finanțe al Regatului Unit, este pe cale de a deveni primul prim-ministru indian și de culoare al Marii Britanii, după ce a câștigat cursa pentru a conduce Partidul Conservator.

Aceasta nu este singura premieră în istoria Marii Britanii. Sunak, în vârstă de 42 de ani, va deveni cel mai tânăr lider al țării în ultimii 200 de ani și cel mai bogat prim-ministru din istorie. Acesta va prelua conducerea în timpul uneia dintre cele mai tulburi epoci din istoria politică britanică.

Rishi Sunak îi ia locul lui Liz Truss care a demisionat, joi, după doar 44 de zile în fruntea guvernului britanic.

De asemenea, Rishi Sunak a fost și prima nominalizare în funcția de prim-ministru a noului suveran, Charles al III-lea.

Cine este Rishi Sunak?

Sunak s-a născut în Southampton în 1980, unde tatăl său era medic de familie, iar mama sa conducea o farmacie. Părinții lui au venit în Marea Britanie din Africa de Est și sunt ambii de origine indiană.

A primit o educație de elită, învățând la școala exclusivistă Winchester College, iar apoi a studiat filosofie, politică și economie la Oxford.

La Universitatea Stanford, a întâlnit-o pe viitoarea sa soție, Akshata Murthy, fiica lui Narayana Murthi, unul dintre cei mai bogați oameni ai lumii,  co-fondator al Infosys, numit și „Steve Jobs de India”. Sunak și Murhty au două fete – Krishna și Anoushka.

Sunak a lucrat ca analist pentru Goldman Sachs timp de trei ani (2001-2004), ulterior  devenind  partener în două fonduri de investiții.

Sunak a fost ales pentru prima dată ca deputat în 2015, iar în 2020 a fost numit ministru de finanțe, sub mandatul lui Boris Johnson. Astfel, Rishi Sunak a trecut de la deputat la prim-ministru în doar șapte ani – mai repede decât orice alt prim-ministru din epoca modernă.

După ce a pierdut în fața Liz Truss într-un vot al membrilor conservatori pe 5 septembrie, se credea că Sunak va disparea din politică. Dar când reducerile dezastruoase și nefinanțate ale impozitelor lui Truss au început să destabilizeze economia, Sunak a revenit pe poziții alături de sprijinul susținătorilor pe care îi adunase în campania de vară.

După ce a câștigat conducerea, Sunak  le-a spus parlamentarilor că ambiția sa este de a avea o „economie foarte productivă din Marea Britanie” și că sprijină impozitarea scăzută, dar că trebuie să fie accesibilă și livrabilă.

Urmează ca astăzi să se întâlnească cu regele Charles al III-lea pentru a-l numi în funcția de prim-ministru.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă rugăm să accesați rubrica Știri Externe!

 

 

 

 

Leave A Reply

error: Continut protejat!