Serbia între Est și Vest

Serbia între Est și Vest

Pe 30 mai președintele Serbiei Aleksandar Vucic a anunțat că a obținut un acord „extrem de favorabil” de gaze naturale cu Rusia în timpul unei conversații telefonice cu președintele Rusiei Vladimir Putin.

De la începutul invaziei rusești pe teritoriul Ucrainei, președintele sârb Aleksandar Vucic a încercat să balanseze între cei doi actori cruciali de pe scena internațională: Federația Rusă și Uniunea Europeană. Serbia a fost una dintre puținele țări care a rămas un sprijin pentru Rusia, aceasta necondamând invazia Rusiei în Ucraina. De asemenea, nu a fost de acord cu sancțiunile contra Rusiei aplicate de statele membre ale Uniunii Europene.

Serbia este complet dependentă de gazele rusești astfel nu a renunțat la distribuitorul principal Rusia.

„Ceea ce pot să vă spun este că am convenit asupra principalelor elemente care sunt foarte favorabile Serbiei”. „Am convenit să semnăm un contract pe trei ani, care este primul element al contractului care se potrivește foarte bine părții sârbe.”

Aleksandar Vucic a declarat reporterilor aceste lucruri pentru a justifica de ce a reînnoit contractul cu Rusia în privința gazelor naturale. De asemenea, președintele sârb a menționat că i-a transmis președintelui rus că dorește ca ” pacea să fie stabilită cât mai curând posibil”.

Alături de echipa 45North, am avut oportunitatea de a suține un interviu cu Dragoslav Raseta, analist în cadrul Novi treci put (New Thrid Way)- o organizație multidisciplinară din Belgrad fondată în mai 2017 cu scopul de a oferi o nouă abordare a analizei politice în era populismului de dreapta și de stânga.

Acesta ne-a răspuns la mai multe întrebări legate de situația internă din Serbia în urma alegerilor, și de asemenea, care este poziția Serbiei în contextul războiului din Ucraina. Vă invit să urmăriți interviul integral pe canalul de Youtube 45North.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă rugăm să accesați rubrica Știri Externe pentru mai multe articole!

Leave A Reply

error: Continut protejat!