Ucraina: 100 de zile de război
Astăzi se împlinesc 100 de zile de la începutul invaziei rusești pe teritoriul Ucrainei. Războiul provocat de Federația Rusă a dus la pierderi uriașe economice, teritoriale și nu în ultimul rând, umane. În ciuda acestei situații extreme cu care se confruntă, Ucraina a rezistat eroic în fața violării rusești a integrității teritoriale.
Pe motivul eliminării nazismului din Ucraina, președintele Federației Ruse a încălcat statul de drept și integritatea teritorială. A distrus orașe, sate, spitale, maternități pentru a îndeplini dorința populației pro-rusească de la graniță de a se uni cu patria-mamă Rusia. De teama de a nu fi atacat de statele din Vest, a decis să atace primul. Acestea au fost argumentele lui Vladimir Putin pentru a-și justifica atacul ilegal în Ucraina.
La început a fost luată cu asalt capitala Ucrainei de către armata rusă, crezând că forțele ucrainene vor renunța rapid. Însă, spre surprinderea întregii comunități internaționale, forțele ucrainene au ținut piept armatei ruse. Nu au predat capitala, au apărat-o până în momentul în care rușii au început să se îndepărteze. La jumătatea lunii aprilie, forțele rusești s-au îndreptat către teritoriul din Est, Donbas.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu exclusiv pentru CNN că lupta pentru regiunea Donbas va schimba total cursul războiului având în vedere comunitatea majoritar pro-rusă din acea regiune. De la jumătatea lunii aprilie, rușii au început ororiile în regiunea din Est, tragedii cărora forțele ucrainene au reușit să le facă față.
Cu cât ziua 100 a războiului se aproprie, forțele rusești dețin controlul asupra majorității orașului industrial Severodonestk. Zelenski a denumit atacurile rusești o „nebunie” având în vedere numărul ridicat de fabrici chimice din oraș. Bineînțeles, armele chimice și nucleare au fost un alt subiect de teroare având în vedere dezastrele pe care le puteau provoca la scară largă.
De asemenea, în ziua 99 a războiului, Zelenski a declarat că de la începutul invaziei 243 de copii și-au pierdut viața, iar 200.000 au fost luați cu forța și duși în Rusia.
Potrivit The Guardian, până în acest moment s-au înregistrat peste 6 milioane de refugiați.
Never Again a eșuat. Asistăm la încă un eșec al comunității internaționale europene de a ține cât mai departe războiul de granițele fiecărui stat. În secolul XXI, când doar din cărți puteam afla ce înseamnă războiul, disperarea și fronturile în care se luptau soldații, Putin „ne-a oferit șansa” să urmărim distrugerea caselor, ale spitalelor, a comunității ucrainene direct din fața micilor ecranelor. Mai mult decât atât, ne-a făcut să ne temem că următoarea țara atacată va fi chiar a noastră. Mulțumim Putin că ne-ai readus teroarea secolelor trecute.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să accesați rubrica Știri Externe pentru mai multe articole!