Zelenski nu renunță la teritoriul din est

Zelenski

Zelenski nu renunță la teritoriul din est

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat că nu va renunța la teritoriul din est pentru a pune capăt războiului cu Rusia într-un interviu exclusiv pentru CNN acordat vineri, 15 aprilie, în biroul său din Kiev. Acesta a menționat că forța militară ucraineană este pregătită să înfrunte armata rusă în regiunea Donbass, o luptă ce ar putea schimba radical cursul războiului.

Președintele ucrainean a declarat că nu are nicio garanție cu privire la acțiunile Rusiei, iar astfel se poate aștepta oricând să încerce din nou să cucerească Kievul dacă nu va avea reușită în regiunea Donbass.

„De aceea este foarte important pentru noi să nu le permitem, să ne menținem pe poziție, pentru că această bătălie…poate influența cursul întregului război”, a spus el.

„Pentru că nu am încredere în conducerea și armata rusă” a adăugat el. „De aceeaa înțelegem că faptul că ne-am apărat și au plecat, iar ei au fugit din Kiev – din nord, din Cernihiv și din aceea direcție – acest lucru nu înseamnă că dacă nu vor putea cuceri Donbassul, nu vor înainta spre Kiev.”

În interviul acordat pentru CNN, Zelenski a vorbit despre atrocitățile pe care le-a suferit atât armata, cât și populația civilă de la începutul războiului, iar pe această cale a făcut încă un apel către comunitatea internațională cu privire la ajutorul urgent pe care îl necesită armata ucraineană pentru a respinge viitoarele ofensive rusești în estul și sudul Ucrainei.

Totodată, președintele Ucrainei a avertizat din nou societatea internațională cu privire la posibilitatea ca președintele rus Vladimir Putin să folosească armele nucleare.

Pe parcursul interviului, s-a discutat despre declarațiile președintelui Statelor Unite Joe Biden în urma uciderii civililor din Ucraina, acesta spunând că pare să fie genocid. Zelenski a fost de acord cu omologul său american: „Am aceeași opinie ca președintele Biden. Uită-te la ce s-a întâmplat în Bucea. Este clar că nu mai este doar un război, este un genocid”.

Președintele Franței Emmanuel Macron,  care poartă un dialog diplomatic cu liderul Rusiei încă de la începutul agresiunii contra Ucrainei, a susținut că nu consideră constructiv să ridice această retorică. De asemenea, acesta a vorbit cu liderul Ucrainei care l-a invitat să viziteze Ucraina pentru a vedea direct ororile ce se petrec pe teritoriul ucrainean.

Întregul interviu poate fi consultat pe pagina CNN-ului.

Vă invit să consulatați zilnic rubrica Stiri Externe pentru a fi la curent cu stirile de pe plan extern 24/24!

 

 

 

Leave A Reply

error: Continut protejat!