Ziua Victoriei în Rusia

Ziua Victoriei în Rusia

Astăzi Rusia marchează cea de-a 77 aniversare a victoriei contra germanilor naziști. 

Chiar dacă războiul din Ucraina eclipsează celebrarea anuală a Moscovei asupra germanilor naziști, astăzi a avut loc fastuoasa paradă militară în Rusia și discursul președintelui rus Vladimir Putin.

Președintele Vladimir Putin a susținut un discurs major la începutul paradei de Ziua Victoriei declarând că soldații se luptă încă o dată pentru securitatea Rusiei.

Aproximativ 11.000 de soldați au participat la paradă în Piața Roșie din Moscova. Astfel de parade militare s-au desfășurat și în Vladivostok și Novosibirsk.

Tema de bază a discursului său a fost războiul în plină desfășurare de pe teritoriul Ucrainei, care a început în data de 24 februarie. Președintele rus a spus că invazia a fost „singura decizie corectă” și o mișcare preventivă pentru a evita agresiunea.

 „Occidentul se pregătea pentru invazia Rusiei, NATO crea tensiuni la granițe. Nu voiau să asculte de Rusia, aveau alte planuri „, a declarat Vladimir Putin.

Președintele Rusiei a afirmat că Rusia se luptă pentru  „patria-mamă ” în Donbas, pentru ca lecțiile celui de-al Doilea Război Mondial să nu fie uitate.

Acesta a promis că va sprijini familiile soldaților căzuți pe câmpul de luptă.

” Moartea fiecărui soldat și ofițer este dureroasă pentru noi „, a spus el.

„Statul va face orice pentru a avea grijă de aceste familii.”

Kremlinul face referire în continuare la războiul din Ucraina ca ” operațiune specială militară „. Au existat diferite speculații care spuneau că Putin va renunța la denumirea de ” operațiune specială militară ” și o va declara escaladare a acțiunii militare.

Ziua Victoriei în Rusia, așa cum este denumită în epoca post-sovietică, a reprezentat multe decenii o amintire tristă. Uniunea Sovietică a pierdut milioane de cetățeni  în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, iar ziua de 9 mai era momentul în care se reflecta asupra pierderii colosale.

Însă această zi de doliu s-a schimabat în ultimii ani, Vladimir Putin utilizând-o pentru propriile scopuri domestice. 

Dacă v-a plăcut acest articol, vă rugăm să accesați rubrica Știri Externe !

Leave A Reply

error: Continut protejat!