Ziua Europei – 9 mai

Ziua Europei – 9 mai

În fiecare an, în data de 9 mai, cetățenii europeni celebrează Ziua Europei, o ocazie de a comemora momentul începerii integrării politice și economice a statelor din Europa și pacea obținută ca urmare a efortului colectiv pe o perioadă de multe decenii.

Sărbătorea datează din anul 1950 când Robert Schuman, pe atunci ministrul francez al afacerilor externe, a susținut declarația de referință prin care propunea ca Franța și Germania să se alăture producției lor de cărbune și oțel. 

Robert Schuman este considerat unul dintre părinții fondatori ai Uniunii Europene, iar propunerea sa este considerată a fi piatra sa de temelie.

La bază, textul prevedea crearea unei Comunități a cărbunelui și oțelului, ai cărei membri urmau să-și gestioneze împreună cele două resurse. Însă, prin această propunere, Schuman dorea să accelereze procesul modernizării a celor două state care au fost devastate atât economic, cât și demografic în urma celui de al Doilea Război Mondial. De asemenea, dorea să evite o posibilă concurență necinstită între cele două. Schuman a ales aceste două industrii critice pentru a împiedica războiul să poată izbucni din nou.

„Punerea în comun a producțiilor de cărbune și oțel…va schimba destinele acelor regiuni care s-au dedicat în trecut fabricării munției de război, dar care au fost, în același timp, cele mai constante victime ale conflictelor. ” – Declarația Schuman

„Europa nu va fi construită dintr-odată sau ca urmare a unui plan unic, ci prin realizări concrete care să creeze în primul rând o solidaritate de facto.” – Declarația Schuman

 Declarația lui Schuman a fost un succes, iar cancelarul Germaniei de Vest Konrad Adenaur a fost de acord cu propunerea acestuia. Schuman a lăsat ușa deschisă pentru orice stat care dorea și credea într-o Europă Unită. 

Astfel, un an mai târziu, la 18 aprilie 1951, reprezentați ai statelor din Franța, Germania, Italia, Belgia, Olanda și Luxemburg au semnat Tratatul de la Paris și au format Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului (CECO).

Dacă v-a plăcut acest articol, vă rugăm să accesați rubrica Știri Externe !

Leave A Reply

error: Continut protejat!